Vezi în ce situații petele pe limbă semnalează cancerul:

(Last Updated On: August 7, 2016)

Știați că limba poate arăta anumite probleme cu care se confruntă organismul tău? Ca de exemplu, apariția unor pete care pot fi de culoare roșie sau albicioase și care sunt un semn că organismul tău nu funcționează corect.

Nu toate petele de pe limbă sunt semne de alarmă, unele din ele apar din senin și dispar fără tratament, doar că provoacă senzații incomode, altele ar putea semnala probleme grave de sănătate. Dar în ce situații problemele de pe limbă semnalează probleme de sănătate și cum ați putea să lă preveniți?

Ce poate indica limba albicioasă

Limba albă, care are suprafaţa plină de pete albe, dureroase sau nu, poate apărea în cazul unei infecţii cu virusul Candida Albicans, informează clicksanatate.ro. Mai este însoţită şi de simptome precum senzaţia de arsură, respiraţie urât mirositoare, pierderea gustului, mestecarea dificilă a alimentelor, scăderea apetitului. În acest caz, cel care este în măsură să stabilească tratamentul este medicul.

Leucopazia păroasă poate fi semnalată de prezenţa unor pete albe care seamănă cu nişte creste, mai ales în părţile laterale ale limbii. Apare mai ales la persoanele care suferă de infecţia HIV/SIDA.

Limba albicioasă mai poate apărea şi la cei care au o infecţie streptococică sau sifilis.

Ce alte simptome, alături de petele pe limbă, indică un cancer oral

Cancerul bucal şi cel al limbii pot fi anunțate de prezenţa unor pete de culoare albă pe limbă, care nu dispar de la sine. De aceea, este indicat un consult medical. Alte simptome ale cancerului oral includ prezenţa unei răni care nu se vindecă, pe obraz, pe limbă sau pe gât, lipsa apetitului, stare de slăbiciune, dureri de limbă şi de ureche, dificultăţi la înghiţire.

Factori de risc pentru cancerul oral sunt fumatul, consumul de alcool, prezenţa în organism a virusului Papiloma Uman.

Pentru a reduce riscul apariţiei petelor de pe suprafaţa limbii este important să ai o igienă orală riguroasă, să foloseşti apa de gură şi să-ţi speli dinţii de minimum două ori pe zi. De asemenea, alcoolul trebuie consumat cu moderaţie.