Care este înălţimea normală a copiilor, pe vârste: de la bebeluşi la adolescenţi

(Last Updated On: August 18, 2016)

Sunteți mamă sau tată, aveți copil, și vă faceți griji de înălțimea sa? A ajuns copilul la o vârstă când vi se pare că înălțimea nu corespunde cu vârsta? Totul ce trebuie să știți despre semnificațiile pe care o are înălțimea, și anume ce probleme de sănătate pot fi depistate prin indiciul înălțimii? Cât crește copilul anual? Informați-vă din cercetarea de mai jos, în care sunt prezente răspunsurile la toate întrebările ce țin de înălțime, totodată păstrați diagramele și aveți grijă de copiii dumneavoastră.

Înălţimea normală a copiilor pe vârste: indicator al stării de sănătate

Graficele de creştere se alcătuiesc pentru greutatea corporală şi înălţime. Acestea sunt un instrument util atât pentru medici, cât şi pentru părinţi, cu care pot evalua greutatea, înălţimea şi indicele de masă corporală, în funcţie de vârsta şi sexul copilului, potrivit adevarul.ro.

Datele despre creşterea în kilograme şi centimetri sunt un bun indicator al stării de sănătate a copilului, mai ales în primii doi ani de viaţă, susţin medicii pediatri. Greutatea şi înălţimea sau lungimea copilului sunt măsurate de către medic la fiecare control periodic. Prin aceste măsurători medicul îşi poate da seama, încă de la naştere, dacă dezvoltarea copilului este în parametri normali.

Înălţimea este influenţată de factorii de mediu (alimentaţie, mişcare, stimulare fizică), dar în cea mai mare parte este determinată de moştenirea genetică. Astfel, copiii care au părinţi înalţi au şanse să atingă şi ei şi chiar să depăşească înălţimea părinţilor. Sau invers, un copil cu părinţi scunzi este foarte posibil să nu crească în acelaşi ritm ca alţi copii de vârsta lui. De altfel, medicii spun că nu există o înălţime ideală. Important este ca dezvoltarea să fie continuă şi constantă.

Măsurarea copilului trebuie să se facă la anumite intervale de timp. Dacă în primul an de viaţă, copilul trebuie măsurat lunar, în anii următori, intervalele de măsurare se răresc.

Înălţimea normală a copiilor pe vârste: cât creşte copilul într-un an

Un copil creşte, în primul an de viaţă, cu aproximativ 25 cm în plus faţă de lungimea cu care s-a născut, 11 cm în al doilea an şi 8 cm în al treilea. După vârsta de 3 ani, copiii cresc aproximativ 5-6 cm pe an, până la vârsta prepubertăţii (care este variabilă de la un copil la altul), în timp ce, la pubertate, copiii cresc în ritm mai accelerat, cu aproximativ 9 cm pe an. Rolul hormonului de creştere este esenţial, mai ales în perioada de vârstă 4-8 ani. La pubertate, efectele hormonului de creştere se combină cu efectele hormonilor sexuali. Pentru fete, creşterea maximă intervine cu un an înainte de primul ciclu (adică între 11 şi 13 ani), iar pentru băieţi, între 14 şi 15 ani.

627x0

627x0 (1)

Înălţimea normală a copiilor pe vârste: grafice de creştere

Îţi prezentăm mai sus graficul de înălţime de la 0 la 18 ani, cu ajutorul căruia poţi observa modul în care copilul tău se încadrează în media de dezvoltarea a copiilor de vârsta lui. Dacă valorile nu se încadrează în limitele prezentate în grafic nu înseamnă neapărat că sunt probleme. Fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare. Oricum, părinţii nu trebuie să interpreteze singuri datele din tabel, ci să consulte medicul pediatru atunci când au nelămuriri legate de dezvoltare copilului.