Colon iritabil? Vezi cauze, simptome, tratament medical şi remedii naturale

(Last Updated On: June 24, 2017)

Sindromul de colon iritabil, este cea mai frecventă dintre tulburările intestinale care tinde să apară în mod repetat, apărând la una din 3 persoane. Această tulburare neplăcută se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, cum ar fi balonare, durere în partea inferioară a abdomenului, constipație. Iată câteva sfaturi utile pentru a preveni apariția sindromului de colon iritabil.

Cauze

Cauzele exacte ale apariţiei acestui sindrom sunt insuficient clarificate, singura certitudine fiind alterarea sensibilităţii şi a motilităţii intestinale ca răspuns la stimulii digestivi sau de mediu, scrie csid.ro.

Persoanele cu colon iritabil reacţionează mai puternic decât indivizii obişnuiţi la: distensia intestinală, alimentaţia dezechilibrată, factorii psiho-sociali.

În plus faţă de stres şi alimentaţie, există şi alte cauze ce pot declanşa simptomele:
Consumul excesiv de laxative
Tratamentul cu antibiotic
Cafeina din cafea, ceau sau băuturi tip cola
Boli gastrointestinale în antecedente
Hidratarea insuficientă
Terenul alergic cu hipersensibilităţi la anumite alimente.
Simptome

Simptomele variază mult de la o persoană la alta şi cele mai frecvente sunt:

Alternanţa episoadelor de diaree şi constipaţie, care poartă numele de colon spastic
Durerea abdominală care dispare prin defecaţie
Senzaţia de balonare, gaze
Prezenţa mucusului în scaun
Senzaţia de defecaţie incompletă
Greaţă, cefalee
Oboseală, anxietate, drepresie.
Tratament

Sindromul de colon iritabil presupune o abordare complex din punct de vedere educaţional, psihologic şi nutriţional. În funcţie de natura şi severitatea simptomelor, tratamentul poate consta în: antispastice, antidiaretice, antidepresive etc.

Deoarece factorii alimentari şi stresul sunt principalii agenţi declanşatori, aceştia vor fi primii evaluaţi şi ajustaţi pentru a obţine ameliorarea bolii.

Pe lângă medicamente, care reduc contracţiile anormale intestinale, o atenţie deosebită trebuie să fie acordată relaxării şi tehnicilor de reducere a stresului (meditaţie, yoga). Ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut nu este de neglijat, iar exerciţiul fizic regulat detensionează sistemul nervos şi normalizează funcţionarea intestinului.

Măsuri alimentare pentru sindromul de colon iritabil

Evită produsele “indezirabile”, cu risc (care ai observat că îţi fac rău), şi prefer alimente neiritante şi bine tolerate digestiv: orez, morcovi fierţi, compot de mere etc.

Mănâncă puţin şi des pentru a diminua contracţiile intestinale şi a evita diareea declanşată de mesele copioase.

Mănâncă încet şi mestecă bine; alimentele insuficient mestecate sunt mai greu de digerat. În plus, mâncând prea repede înghiţi aer, ceea ce duce la acumularea de gaze digestive cu efect iritant.

Evită grăsimile, în special pe cele de origine animală; grăsimea este elementul cel mai greu de digerat. De asemenea, exclude din alimentaţia ta prăjelile de orice fel.

Evită zahărul şi mierea în toate variantele şi produsele alimentare în care se găsesc. În unele cazuri, inclusive lactoza din lapte sau fructoza din fructe pot declanşa simptomele.

Bea multă apă, de preferat în afara meselor. Evită apa carbogazoasă, alcoolul, cafeaua şi băuturile cu cofeină.

Atenţie la fibre! Cerealele integrale şi produsele bogate în fibre pot crea neplăceri în cazul sindromului de colon iritabil asociat cu diaree cronică.