GRATUIT! Peste 200 de români au fost vindecaţi de hepatită cu un tratament revoluționar care costă 40.000 de euro

(Last Updated On: August 27, 2016)

Peste 200 de bolnavi de hepatita C din județele Moldovei, aflați în stare gravă, s-au vindecat complet după ce au primit gratuit din partea statului tratamentul fără interferon. Medicația este foarte scumpă, pastilele costă peste 40.000 de euro pentru un singur pacient.

În această primă fază au fost aleși să primească tratamentul doar bolnavii care sufereau și de ciroză. Autorităţile caută soluţii ca din toamnă să-i poată trata şi pe cei aflaţi într-o stare mai puțin gravă, scrie digi24.ro

Cristian Gribincea a fost diagnosticat cu hepatită C în 2009. De atunci a început să ia tratament, câte 10 pastile în fiecare zi, dar starea lui nu s-a ameliorat, ba, din contră, simptomele s-au agravat de la un an la altul.

Bărbatul s-a vindecat după ce a primit timp de numai trei luni pastile fără interferon. Schema de tratament i-a scăpat de virusul hepatitei C și pe alți pacienți care au beneficiat de această terapie.

800 de bolnavi din regiunea Moldovei au cerut să primească gratuit medicamentele, dar numai 636 s-au încadrat în criterii. 225 dintre ei deja s-au vindecat. Ceilalți sunt îngrijorați că statul mai are contract cu firma care produce medicamentele până în octombrie.

Autoritățile dau totusi asigurări că proiectul va continua cu fonduri suplimentate. Tratamentul de ultimă generație va ajunge în acest an la 5.000 de bolnavi din România. La nivel naţional sunt însă 580.000 de oameni diagnosticați cu hepatita C.