ÎNFRICOȘĂTOR! Vezi efectul devastator al uleiurilor vegetale asupra organismului:

(Last Updated On: August 11, 2016)

Te-ai decis să duci un mod de viață sănătos, excluzând o serie de alimente știute drept nocive pentru sănătate, și ați trecut la consumul unor produse despre care se știe că sunt benefice?

Descoperirea va fi una uimitoare pentru majoritatea dintre noi. Este garantat că nu ai renunțat la consumul uleiului, acesta fiind universal acceptat și recomandat în meniurile dietetice. Compușii chimici cu proprietăți cancerigene naște cancerul pulmonar mai rapid decât fumatul.

Uleiurile vegetale sunt instabile la prăjit, informează csid.ro. În prezenţa oxigenului sunt generaţi compuşi chimici cu propietăţi cancerigene, de tipul acroleinei. În plus, uleiurile vegetale sunt supuse unui proces intensiv de prelucrare. Procesul implică mai multe etape: rafinare, albire, dezodorizare, filtrare, respectiv extragere a acizilor graşi saturaţi pentru a subţia şi fluidiza produsul final.

Ultimele cercetări au adus în prim plan valorile cantităţilor generate în cazul consumului obişnuit. Şi rezultatele sunt înfricoşătoare.

Uleiuri vegetale ieftine din seminţe (rapiţă, floarea soarelui, şofrănel, sâmburi de struguri, orez sau de soia) au fost introduse de curând în dietă. Spre deosebire de grăsimile şi uleiurile din fructe (măsline, avocado şi cocos) acestea conţin cantităţi mari de grăsimi polinesaturate şi grăsimi omega 6. Acizii graşi Omega-6 sunt benefici pentru organism doar atunci atunci când se află în raport de 3:1 cu acizii omega-3.

Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Universitatea Minnnesota arată că în momentul în care grăsimile vegetale din seminţe sunt încălzite la la o temeperatură normală pentru gătit (180 de grade celsius) acestea generează compuşi chimici toxici, care ar putea fi vinovaţi de producerea cancerului. Cu cât punctul de ardere al unui ulei este mai ridicat, cu atât este mai sănătos, susţin specialiştii. De exemplu, uleiul de floarea soarelui are punctul de ardere la 232 de grade, cel de avocado arde la 271 de grade. Uleiul de măsline, în schimb, atinge acest punct la 185 şi la 210 grade Celsius!

Uleiurile vegetale sunt periculoase pentru sănătate inclusiv pentru faptul ca se oxidează imediat când sunt supuse la caldura. Acest lucru duce la crearea de radicali liberi, responsabili de apariţia a nenumărate boli.

Mai mult, de fiecare dată când uleiul este refolosit concentraţia acestor compuşi creşte foarte mult. Studiul arată că în a cincea zi de refolosire a uleiului, cantitatea de chimicale a crescut de cinci ori faţă de prima zi (aceasta era deja alarmant de ridicată!)
Dar ce este mai rău de atât este că oamenii de ştiinţă au subliniat că tot ce au putut măsura este cantitatea acestor compuşi chimici rămaşi în ulei. Pentru că sunt foarte volatili, aceştia ajung în aer în momentul în care se găteşte cu ulei.

Potrivit studiului publicat în jurnalul medical PLOS, această volatilitate a compuşilor din ulei ar putea explica procentul ridicat de cancer de plămâni înregistrat de femeile din Asia (unde fumatul este foarte rar printre feimei, dar multe dintre ele gătesc folosing wok-ul şi ulei de rapiţă!).

Aceste molecule toxice sunt cu atât mai periculoase pentru că intereacţionează cu ADN-ul nostru şi crescul riscul de cancer.
Majoritatea uleiurilor vegetale conţin BHA şi BHT (hidroxianisol butilat şi hidroxitoluen butilat). Aditivii artificiali sunt folosiţi pentru a prelungi termenul de valabilitate a produselor alimentare.

Evită să foloseşti ulei de rapiţă, ulei de porumb, ulei de sâmburi de struguri, ulei de bumbac, ulei de soia, ulei de şofrănel, ulei de floarea soarelui, ulei de orez şi margarină.