Nu poți să dormi vara? Combate insomnia fără medicamente!

(Last Updated On: July 12, 2017)

Somnul joacă un rol foarte important în viața noastră, mai ales pentru sănătate și pentru obținerea unei stări de bine, deoarece prin somn organismul reușește să se relaxeze să se odihnească și să se refacă după o zi încărcată și obositoare.

Datorită anumitor probleme apărute în viața noastră, a grijilor, stresului sau depresiei calitatea somnului poate fi afectată, iar ca urmare apare insomnia. Aceasta scade din productivitatea noastră, capacitatea de a ne concentra afectându-ne chiar și dispoziția. Dar cum putem combate insomnia fără a recurge la medicamente?

Înainte de a urma orice tip de tratament pentru a scăpa de insomnia, încearcă să faci unele schimbări de stil de viață, potrivit clicksanatate.ro.

Evită să bei cafea, băuturi energizante, ceai verde, negreu sau roșu.
Lasă să treacă 2-3 ore de la cină până la culcare.

Ai grijă ca masa de seară să fie ușoară, pentru a nu îngreuna procesul de digestie. Alege alimente care conțin calciu. Laptele cald este excelent pentru un somn bun. Are triptofan, bun în stimularea secreţiei de serotonină, care induce o stare de bine, elimină stresul, durerile de cap.

Relaxează-te făcând baie și pune în apă câteva picături de uleiuri esențiale cu efect calmant. Eficiente contra insomniei sunt cele de levănţică, valeriană, busuioc, coriandru, ienupăr, salvie, trandafir.

Stabilește o oră la care să mergi la culcare și ai grijă să fie aceeași în fiecare seară. Cu timpul, vei adormi mai ușor, pentru că organismul îşi va crea un ritm propriu.

Cele mai bune plante în combatarea insomniei sunt rădăcina de valeriană, lavanda, muşeţelul, passiflora, busuiocul. Când nu poți sp dormi te-ar mai pueta ajuta un ceai călduț de mentă, roiniţă, sulfină, seminţe de mărar, fenicul. Le poți folosi în amestec sau separat, îndulcite cu puțină miere sau simple.

Passiflora
Şi Passiflora este o plantă bună pentru alungarea insomniei. Sunt de ajuns 2 ceşti de ceai, dar se pot folosi şi 30 de picături de tinctură de floare dizolvate în puţină apă.

Valeriana
Te pregăteşte pentru somn şi valeriana. Un vârf de cuţit de pulbere de valeriană luat de 3 ori pe zi, îți garantează un somn odihnitor. Dacă preferi ceaiul, ai nevoie de o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită.

Mușețelul
Dintre toate plantele care alungă insomnia, muşeţelul este cel mai cunoscut pentru efectele de liniştire şi de eliminare a tensiunii care se acumulează de-a lungul zilei. Infuzia se face adăugând 2 căni de apă clocotită peste două linguriţe de plantă. O laşi 15 minute, acoperită, pentru a păstra uleiurile volatile.

Teiul
La fel de bună este şi infuzia de tei băută înainte de culcare. Pune o cană de apă fiartă peste 1-2 linguriţe de flori de tei uscate. După 10-15 minute, timp în care păstrezi vasul acoperit și scufundat în apă rece, pentru a se răci, îl poți strecura și bea.

Atenție!
Femeile însărcinate pot bea seara infuzie de tei, de muşeţel ori o cană de lapte cald.