Un specialist oncolog te învață cum să te ferești de cancer

(Last Updated On: June 21, 2017)

Indiferent de vârstă, naționalitate, gen sau bogăție, cancerul este boala care a dus în sicriun foarte multe persoane. Medicul din Cluj, Dan Eniu, vine cu 12 sfaturi importante și utile pentru cei care vreau să prevină îmbolnăvirea cu această boală chinuitoare.

Deci, care sunt semnele alarmante care anunță cancerul și care sunt alimentele anti-cancer? O informație bine structurată și pe înțelesul tuturor despre pașii pe care trebuie să-i respectați pentru a vă feri de cancer.

La initiativa Comisiei Europene a fost adoptata Codul European impotriva Cancerului care contine 12 puncte, scrie sanatate.bzi.ro:
1. Nu fumati. Nu utilizati nicio forma de tutun.
2. Eliminati fumatul acasa. Sprijiniti politicile in favoarea interzicerii fumatului la locul de munca.
3. Luati masuri pentru a avea o greutate corporala sanatoasa.
4. Fiti activ fizic in viata de zi cu zi. Limitati perioadele de timp petrecute stand asezat.

5. Adoptati o dieta sanatoasa: consumati din abundenta cereale integrale, leguminoase, legume si fructe. limitati alimentele bogate in calorii (alimente cu continut crescut de grasimi sau zahar) si evitati bauturile indulcite. evitati carnea prelucrata; limitati carnea rosie si alimentele cu un continut ridicat de sare.
6. In cazul in care consumati alcool de orice fel, limitati-va consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine sa nu beti alcool deloc.

7. Evitati expunerea exagerata la soare, in special in cazul copiilor. Utilizati produse de protectie solara. Nu utilizati aparate de bronzat.
8. La locul de munca, respectati instructiunile privind sanatatea si securitatea in munca pentru a va proteja de substantele cancerigene.
9. Aflati daca sunteti expusi iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural in locuinta dumneavoastra. Luati masuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.

10. Pentru femei: alaptarea reduce riscul de cancer al mamei. Daca puteti, alaptati-va copilul. Terapia hormonala de substitutie (THS) creste riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer. Limitati utilizarea THS.
11. Asigurati participarea copiilor dumneavoastra la programele de vaccinare pentru: hepatita B (pentru nou-nascuti) virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).
12. Participati la programele organizate de screening pentru cancer: colorectal (la femei si barbati) mamar (la femei), de col uterin (la femei).