Vezi care este perioada optimă pentru un somn odihnitor:

(Last Updated On: August 19, 2016)

Cu toate că somnul este o parte foarte importantă din viața noastră, multe persoane întâmpină dificultăți în găsirea unui moment potrivit pentru somn. Din acest motiv în loc să se trezească odihniți și plini de energie o mare parte din oameni se trezesc obosiți și fără putere. Rafael Pelayo, expert în medicina somnului dezvăluie secretul unui somn bun și împlinit.

Nucleul Suprachiasmatic (SCN) este partea creierului în care nervii optici “ticăie”.

„Acest fenomen anunţă organismul când e miezul nopţii, prin starea de somnolenţă,” spune Pelayo, citat de zf.ro. Este exact ca un ceas, cronometrând 24 de ore şi 10 minute pe zi. “Ceasul uman” este foarte important, este cea mai oxigenată zonă a creierului şi este imposibil de distrus,” “Este necesar pentru ca noi să putem prezice timpul”, mai spune Pelayo.

Vigelenţa oamenilor nu este constantă, mai adaugă Pelayo. “ Oamenii cred că somnul este ca benzina, pentru că dimineaţa, după un somn odihnitor nivelul de energie este încărcat, însă nu este cazul”. Datorită evoluţiei, oamenii şi-au dezvoltat vigilenţa pentru a supravieţui. “ Oamenii sunt plini de energie la mijlocul dimineţii şi chiar înainte de somn, fiind mai puţini vigilenţi în timpul după-amiezii, când zilele sunt toride.”

Ciclul somnului de 90 de minute reiese din nevoia de a fi în “alertă” pe timpul nopţii. “Oamenii sunt sortiţi să se trezească la fiecare 90 de minute pentru 20 sau 30 de secunde, privind în jur, fiind siguri că nu este niciun pericol, iar când totul este sigur să adoarmă la loc,” mai spune Rafael Pelayo. “Dacă stăm confortabil în pat, dar ne facem griji dacă am încuiat uşa, vom adormi, însă după câteva ore ne vom trezi să verificăm dacă uşa este inchisă.” Nevoia de siguranţă este profundă, iar un mediul sigur este cea mai bună metodă de a merge la somn.