ATENȚIE! Vezi ce nu ai voie să faci după extracția unui dinte:

(Last Updated On: August 31, 2016)

Atenție! Ai extras un dinte la dentist dar nu știi ce să faci după aceasta? Nu te grăbi să faci panică că continuă să te doară sau că sângerează locul, totul se poate rezolva destul de ușor. De obicei după extracția dintelui medicul face câteva recomandații care sunt destul de importante și pe care neapărat trebuie să le urmați. Iată câteva dintre aceste indicații.

Dupa efectuarea extractiei, medicul dentist trebuie sa va dea mai multe indicatii privind conduita dumneavoastra fata de locul extractiei in urmatoarele 24-48 de ore, potrivit libertatea.ro. Astfel, in dreptul locului in care a fost dintele se pun comprese sterile pe care dumneavoastra trebuie sa le strangeti pentru a se opri hemoragia (normala dupa un act chirurgical ca extractia dentara).

Compresele trebuie tinute strans in gura 2 ore. Dupa aceasta perioada, timp de 24-48 ore, nu aveti voie sa consumati alimente tari care ar necesita o masticatie intensa sau alimente fierbinti care ar putea provoca (facand vasodilatatie) declansarea unei sangerari (hemoragie).

Tot in aceasta perioada sunt interzise fumatul, consumul de alcool (vasodilatator) sau de produse lactate (contin enzime care pot interfera cu procesul de coagulare a sangelui). De asemenea nu aveti voie sa va clatiti gura cel putin 12 ore pentru a nu mobiliza cheagul de sange de-abia format in alveola postextractionala, preintampinand astfel reaparitia sangerarii.

In prima zi, periajul dentar trebuie realizat evitand totusi zona extractiei, urmand ca de a doua zi periajul sa se reia normal.

Daca extractia a fost mai dificila este posibil sa va umflati un pic in dreptul locului respectiv (sa faceti un edem postextractional).

Pentru a preveni acest lucru este bine sa puneti comprese cu apa rece pe exteriorul zonei in care a fost extras dintele.

Este absolut normal ca dupa o extractie, care este o interventie de mica chirurgie, sa aveti dureri de intensitate variabila. Acestea pot fi la nivelul locului in care s-a facut anestezia sau la nivelul locului extractiei.

In conditiile in care nu apar complicatii cum ar fi alveolita (inflamarea alveolei postextractionala), aceste dureri ar trebui sa cedeze dupa 3-6 zile.