Vezi ce se intampla in creierul femeilor care fumeaza un pachet de tigari pe zi

(Last Updated On: October 10, 2017)

Este adevărat că persoanele de genul feminin, pe parcursul timpului istoric al evoluției, au demonstrat că în mai multe cauze sunt mai rezistente la unele boli decât bărbații. Însă, odată cu progresul tehnologic și industrial, odată cu schimbarea unor valori și a modului de viață, o parte din noile boli au început să afecteze mai multe femeile.

Și dacă de la început, numărul fumătorilor era mai mare printre bărbați, atunci la moment lucrurile puțin sau cam egalat, dar, este important să cunoașteți ce se întâmplă cu creierul femeilor care fumează mai mult de 20 de țigări pe zi.

femeie

Fumatoarele dezvolta un risc marit de aparitie a hemoragiei subarahnoidiene, care se traduce prin sangerari la nivelul creierului, potrivit sanatate.bzi.ro. Acest risc nu este atat de crescut in cazul fumatorilor barbati, potrivit unui nou studiu citat de The Washington Post.

Potrivit studiilor anterioare, fumatul pare sa fie cauza a cel putin o treime dintre cazurile de hemoragii subarahnoidiene, iar femeile sufera astfel de sangerari craniene de doua ori mai des decat barbatii, dupa cum arata cercetarea publicata in revista Stroke.

„Fumatul poate reduce nivelurile de estrogen si poate cauza menopauza prematura care conduce, de asemenea, la scaderea nivelului de estrogen. Aceste scaderi conduc la degradarea peretilor vaselor de sange si predispunerea lor la rupturi”, a explicat Joni Valdemar Lindbohm, autorul principal al studiului.

Acest tip de hemoragie este frecvent in cazul femeilor dupa varsta de 55 de ani.

Cercetarea arata ca si in cazurile in care persoana fumeaza putin, riscul de hemoragie intracraniana creste considerabil, in timp ce acesta scade atunci cand oamenii renunta la fumat.

Cercetatorii au studiat un grup de 65.000 de persoane care au completat chestionare referitoare la stilul de viata o data la cinci ani din 1972 si au fost recrutati aleator din zone diferite ale Finlandei. Ei au primit intrebari referitoare la consumul de alcool, istoricul in ceea ce priveste tensiunea arteriala, fumat, consum de medicamente si statut socioeconomic. Asistentele le-au masurat, de asemenea, tensiunea, greutatea, inaltimea si nivelul de colesterol din sange.

Cercetarea a durat pana la finalul anului 2011. Pana atunci, au fost inregistrate 492 de cazuri de hemoragie subarahnoidiana, iar 266 dintre acestea s-au petrecut in randul femeilor. Aceasta afectiune a fost frecventa in cazul fumatorilor.

Comparativ cu femeile care nu fumau, fumatoarele care consumau mai mult de 20 de tigari pe zi prezentau un risc de hemoragii craniene de opt ori mai mare. In cazul barbatilor fumatori riscul crestea cu pana la trei ori.