Ai Dureri articulare? Vezi metode prin care pot fi ameliorate:

(Last Updated On: September 23, 2016)

Cei care țin minte vorba din popor ”mă roade genunchiul” sau ”cotul”, cunosc despre ce merge vorba. Ne aflăm la început de toamnă, iar asemenea dureri le dau bătăi de cap persoanelor ce suferă de durerile articulare. Este important să cunoașteți care sunt metodele prin care pot fi reduse aceste reumatisme insuportabile. Care sunt factorii apariției artrozei, ce simptome însoțesc aceste boli și cum mișcarea poate contribui la creșterea mobilității articulare, aflați din articolul de mai jos.

Factori care favorizeaza aparitia artrozei
Cauzele artrozei nu sunt cunoscute, dar au fost identificati numerosi factori favorizanti generali (ereditatea, varsta, sexul, obezitatea) si locali (traumatisme), scrie farmaciata.ro.

14429231_310932189274325_1323843782_n

Localizarea predilecta a procesului artrozic este in special la nivelul articulatiilor cu o mare mobilitate, cum sunt: genunchiul, soldul, mana, coloana vertebrala.

Asociat durerii articulare apare si redoarea articulara matinala – durerea resimtita la inceputul miscarilor dupa repaus prelungit, care nu depaseste 5-30 de minute, spre deosebire de artropatiile inflamatorii unde este mai intensa si mai prelungita.

Simptome asociate durerilor articulare
In timp, poate interveni reducerea mobilitatii in articulatia afectata, care este antalgica la inceput (pacientul incearca involuntar sa nu-si solicite articulatia pentru a nu provoca durere). Ulterior, pot aparea distrugerea cartilajului articular, osteofitele marginale si, in ultima instanta, dar nu obligatoriu, anchiloza. Semnele de inflamatie locala (tumefactie, roseata, cresterea temperaturii locale) apar in special in artrite.

Articulatiile, afectate si de traumatisme sau de activitate fizica intensa
Printre cauzele mai des intalnite ale durerilor articulare sunt si traumatismele si activitatile fizice intense, ce afecteaza articulatiile, tendoanele si bursele (saculeti plini de lichid ce previn frecarea dintre tendoane si articulatii). Durerile articulare din aceste afectiuni sunt accentuate in anotimpul rece de frig si umezeala.

Durerea articulara poate semnala poliartrita reumatoida
Poliartrita reumatoida este o alta cauza de durere articulara, fiind cea mai frecventa suferinta reumatica de tip inflamator. Are etiologie necunoscuta si se caracterizeaza prin afectare articulara cu evolutie deformanta si distructiva, dar si cu manifestari sistemice multiple.

Tumefactiile articulare si redoarea matinala, semne ale poliartritei
De obicei, debuteaza in decadele 3-5 cu dureri si tumefactii articulare, insotite de redoare matinala cu durata mai mare comparativ cu boala artrozica. In aceasta afectiune apar si manifestari extraarticulare (pulmonare, cardiace si renale), iar analizele de laborator sunt modificate (probele de inflamatie).

Durerile articulare si osteoporoza
O alta cauza a durerilor articulare este reprezentata de osteoporoza, afectiune caracterizata prin scaderea rezistentei osoase, ceea ce predispune la un risc crescut de fractura. Osteoporoza poate fi idiopatica (postmenopauza si senila) sau secundara altor boli (endocrine, digestive). Clinic, se caracterizeaza prin dorsolombalgie acuta si cronica. Tratamentul osteoporozei se face cu agenti inhibitori ai resorbtiei osoase (calciu, vitamina D, estrogeni, disfosfonati) si agenti formatori de os pentru a preveni aparitia durerilor articulare si a fracturilor.

Limitarea durerii si a inflamatiei, printre obiectivele terapiei
Tratarea durerilor articulare depinde de cauza care se gaseste in spatele simptomatologiei dureroase. Obiectivele tratamentului sunt: diminuarea durerii si a inflamatiei, cresterea mobilitatii articulare, prevenirea handicapului fizic si ameliorarea calitatii vietii.

Miscarea creste mobilitatea articulara
Tratamentul consta in masuri generale sau farmacologice. Cele non-farmacologice constau in corectarea greutatii, practicarea sportului zilnic pentru ameliorarea mobilitatii articulare, prevenirea atrofiilor musculare si a osteoporozei, evitarea efortului fizic excesiv si a expunerii la frig si umezeala.

Tratamentul se stabileste in functie de afectiune
Tratamentul farmacologic este diferit, in functie de afectiune. In boala artrozica se administreaza analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene si medicatie care stimuleaza refacerea cartilajului si diminueaza degradarea acestuia, de tipul glucozaminosulfat, condroitin sulfat si piascledine. In poliartrita reumatoida, tratamentul urmareste, pe langa ameliorarea simptomatica, si stoparea distructiilor articulare. Alaturi de tratamentul general cu antiinflamatoare si corticosteroizi, important este tratamentul specific cu remisive, imunomodulatoare si agenti biologici.

Balneofizioterapia, eficienta in reducerea durerilor articulare
Procedurile balneofizicale, precum baile calde, ultrasunetele, diatermia sunt eficiente in tratarea durerilor articulare din artroza si, in ultima instanta, se poate aplica tratamentul chirurgical (artroplastie, protezare articulara).

Cauzele durerilor articulare sunt multiple, fiind foarte important sa depistam afectiunea care duce la o astfel de durere. Odata diagnosticata, afectiunea trebuie tratata prompt si corespunzator.