Cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat?

(Last Updated On: October 12, 2017)

Ești una dintre persoanele care are obiceiul de a schimba lenjeria de pat foarte des? Află că acest obicei este unul foarte bun și sănătos. Lenjeria murdară de pe pat poate să aibă efecte destul de negative asupra sănătății tale, datorită faptului că găzduiește o mulțime de microbi și microorganisme care conviețuiesc cu noi.

Haideți să vedem, care este rezultatul unui studiu realizat pe această temă în Marea Britanie?

Potrivit studiului, doar 33% dintre britanici schimbă lenjeria de pat o dată e săptămână, în timp ce 35% fac acest lucru la două săptămâni, informează csid.ro. 8% dintre cetăţeni spală lenjeria la 3 săptămâni, iar 10% o fac la o lună. În cazul celibatarilor, este şi mai rău. Unii bărbaţi singuri au spus că au schimbat aşternurile de numai 4 ori pe an.

Un lucru pe care multe persoane îl ignoră este faptul că acest comportament reprezintă de fapt un risc pentru sănătatea lor. În acest caz, cearşafurile şi feţele de pernă adună o mulţime de “locatari” nedoriţi de la firmituri, bacterii, praf, urme de transpiraţie, saliva, piele moartă, urme de cosmetice şi uleiuri şi chiar şi urme de urină şi fecale.

Mary Marlowe Leverette, expert în servicii de curăţătorie, a declarat că acestea pot trece în cearşafuri, iar pe termen lung pot cauza alergii, mâncărimi şi, în cazuri severe, chiar infecţii. Mai grav, este faptul că toţi aceşti microbe şi bacterii pot trece inclusive in perne şi saltele. În trei ani, o pernă poate să aibă chiar şi o greutate dublă din cauza prafului şi a microorganismelor care se ascund în ţesuturi.

Păturile, cuverturile, pernele şi salteaua sunt advărate surse de bacterii şi acarieni, vinovaţi de o serie de afecţiuni respiratorii, rinite, alergii, eczme, dar şi de disfuncţii ale somnului.

Pe lângă aceste afecţiuni, lenjeria de pat murdară poate să găzduiască unele bacterii foarte periculoase precum salmonella sau germeni care afectează plămânii.

Potrivit Huffington Post, lenjeria de pat se schimbă ar trebui schimbată o data pe săptămână sau maximum două. Lenjeria se spală la o temperatură de 60 de grade Celsius pentru a distruge acarienii, iar feţele de pernă se schimbă chiar de două ori pe săptămână.

Truc: Lenjeria albă sau în culori deschise trebuie spălată în apă fierbinte pentru a ucide microbii, mai ales în sezonul rece şi atunci când eşti răcită. Lenjeria de pat în culori închise trebuie spălată în apă rece pentru a evita decolorarea.