Vezi cum te pot îmbolnăvi alimentele acoperite cu o folie, chiar daca sunt păstrate în frigider

(Last Updated On: June 10, 2017)

Majoritatea gospodinelor și gospodarilor de la bucătărie, cunosc faptul că dacă dorim să nu miroase de la o anumită mâncare în frigider sau să nu îmbibe produsul cu mirosul din camera frigorifică, simpla soluție este ambalarea cu folie de plastic.

Specialiștii atenționează, că această practică poate fi una periculoasă pentru sănătate, mâncarea învelită cu folie este un mediu perfect pentru dezvoltarea unor germeni care trăiesc în tubul digestiv. Cum trebuie să procedați în cazul în care vați intoxicat?

14256337_303263970041147_678735346_n

Un pericol de luat in seama este si carnea de vanat crud-uscata, iar carnea, laptele si ouale nepreparate sunt alimente care pot purta o bacterie prezenta peste tot in mediu, salmonela, potrivit sanatate.bzi.ro. Dupa ce le atingeti, spalati-va mainile, imediat, sub jet puternic de apa. Suprafetele de lucru si ustensilele de bucatarie care au luat contact cu oua crude, carne cruda, lapte crud trebuie igeinzate cu apa calda si detergent, imediat dupa utilizare.

Tabloul simptomatic al infectiei digestive include varsaturi si diaree. “Daca e vorba de un copil sub doi 2 ani sau de adulti de varsta a treia, pacientii care au o forma de imunodepresie, sigur ca manifestarea bolii este exagerata. Varsaturi, diaree, febra si deshidratare”, sustine dr. Maria Nica.

Mancarea acoperita cu folie, mediu perfect pentru E.Coli
E-Coli este un germene care traieste in tubul digestiv al rumegatoarelor. Nu afecteaze animalele. Dupa sacrificare insa, din tubul digestiv, aceste bacterii pot ajunge in carne.

Carnea de vaca cruda are nevoie de spalari repetate, sub jet, inainte de preparare. Pe de alta parte, in frigider nu se tine langa alte alimente care ulterior vor fi consumate ca atare. Spre exemplu, langa legume si fructe.

Bacteriile E-coli se pot dezvolta si in frigider pe carne sau pe alte preparate la peste 5 grade Celsius. Si, de aceea, in frigider e obligatoriu sa aveti mai putin de 4 grade Celsius. Mediul propice il reprezinta mancarea acoperita de folii de plastic.

Pepenele verde, posibila sursa pentru hepatitele A si E
Legumele si fructele care au atins pamantul trebuie spalate din abundenta cu jet de apa. Contactul cu pamantul inseamna automat risc de infectare cu virusurile hepatitice A si E. Cand cumparati pepene, nu cereti sa fie sectionat pentru ca asa riscati sa il contaminati. Pepenele se spala sub jet puternic de apa inainte sa il taiati.

“Hepatitele se mai pot transmite si prin carne insuficient preparata termic. Exista, din pacate, contaminare de la carne de vanat sau de la produse de tip mezeluri afumate care nu sunt bine preparate termic”, sustine dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase.

Apa curgatoare, sursa de leptospiroza
Cand sunteti in natura, evitati inclusiv apa din apele curgatoare perfect curate! Leptospiroza este o boala amenintatoare de viata. Micro-organismul care o provoaca ajunge in apa prin intermediul sobolanilor si prin dejectii de la porci.

“Seamana cu o gripa cu febra, frisoane cu dureri musculare si se se dovedeasca a fi o infectie cu o bacterie care face leptospiroza”, completeaza dr. Motoc.

Prin apa e posibila si transmiterea virusurilor hepatitice A si E.