Fumezi și ai copii mici? Vezi cum îi afectează pe durata întregii lor vieți

(Last Updated On: September 28, 2016)

Fumatul nu numai că îți afectează personal întregul organism dar are și un impact foarte negativ asupra micuțului tău. Expunerea la fumul de țigară în primii ani de viață a copilului îl poate afecta pe durata întregii vieți. Conform specialiștilor fumatul pasiv, poate provoca probleme de sănătate pe o perioadă mai îndelungată copilului din motiv că aceștia sunt deosebit de vulnerabili la fumul de țigară.

Numai in Statele Unite ale Americii, un procent estimat de 24 de milioane de copii nefumatori si tineri sunt expusi fumului de tigara, in mare parte din cauza parintilor care fumeaza in preajma acestora,informează medlive.hotnews.ro.

14483823_313614872339390_1642468034_n
In anul 2012, cercetatorii au descoperit cotinina – o chimicala eliberata de organismul uman ca urmare a administrarii de nicotina prin fumatul activ sau pasiv – in probele de sange colectate de la aproape 41% din populatia Statelor Unite ale Americii reprezentate de copii cu varste intre 3 si 11 ani, precum si in probleme de sange colectate de la copiii cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani in procent de 34%.

“Este o problema socio-economica si de ingrijire personala. Parintii ori nu inteleg, ori sunt ignoranti, cu privire la gravitatea situatiei expunerii celor mici la fumul de tigara, precum si la efectele pe care aceasta expunere le are asupra starii generale de sanatate a celor mici pe durata intregii lor vieti. Iar cauzele acestei situatii pot fi reperate in nivelul de educatie, accesul la asistenta medicala, precum si exemplul de viata pe care parintii fumatori il ofera copiilor lor,” a declarat Dr. Avni Joshi, medic pediatru in cadrul Clinicii Mayo din Rochester, Minnesota.

In timp ce medicii avertizeaza referitor la pericolele fumatului pasiv in primii ani de viata ai copiilor, cercetarile efectuate recent pe aceasta tema ofera mai multe explicatii cu privire la efectele expunerii la fumul de tigara pentru a motiva de ce este deosebit de important ca parintii sa tina cont de aceste lucruri.
Chimicalele ce intra in alcatuirea fumului de tigara pot declansa modificari ale fluxului sangvin, ale vaselor de sange, tensiune arteriala si modificari ale ritmului cardiac.

“Copiii sunt deosebit de vulnerabili la expunerea la fumul de tigara, cu atat mai mult cu cat nu se pot proteja singuri, si sunt foarte sensibili la efectele asociate fumatului pasiv. Insa aceste efecte pot fi greu detectabile de catre parinti in primii ani de viata ai celor mici, chiar daca protejarea acestora de fumul de tigara nu este o prioritate pentru multi parinti, care sunt mai degraba atenti la factorii de stres de zi cu zi, precum inscrierea copiilor la scoala, platile facturilor si asigurarea unei alimentarii echilibrate,” declara Dr. Annie Lintzenich Andrews, medic pediatru in cadrul Centrului Medical al Universitatii din Carolina de Sud.