Privitul fix in monitorul computerului dauneaza ochilor? 7 mituri despre ochi, demontate

(Last Updated On: June 10, 2017)

Toată lumea este conștientă că organismul uman a fost înzestrat cu 5 simțuri. Atunci când vorbim despre aceste 5 simțuri fundamentale, ne gândim evident la pipăit, gust, miros, auz și văz. Văzul fiind unul dintre acele simțuri care cel mai mult ne ajut să descoperim lumea ce ne înconjoară, din acest motiv ochii fiind subiectul a o mulțime de mituri.

Mit 1: Practicarea exercitiilor pentru sanatatea ochilor intarzie nevoia de a purta ochelari
Realitate: Exercitiile pentru ochi nu imbunatatesc sau conserva vederea si nici nu reduc nevoia de a purta ochelari, potrivit reginamaria.ro.

14331577_306426239724920_521716098_n

Vederea si calitatea vederii depind de mai multi factori, inclusiv forma globului ocular si starea de sanatate a tesuturilor oculare, acestea neputand fi modificate in mod semnificativ prin practicarea exercitiilor pentru sanatatea ochilor.

Mit 2: Cititul in lumina slaba strica vederea
Realitate: Lumina slaba sau difuza nu afecteaza vederea. In schimb, oboseste ochii mult mai repede. Cand citesti, pozitioneaza veioza astfel incat sa lumineze direct pe pagina, nu peste umarul tau. Este de preferat sa folosesti o lampa de birou cu o lumina opaca indreptata direct spre carte.

Mit 3: Morcovii sunt cele mai bune alimente pentru ochi
Realitate: Morcovii contin vitamina A si sunt, intr-adevar, buni pentru ochi. Insa, fructele proaspete si legumele cu frunze de culoare verde inchis, care contin mai multe vitamine antioxidante, cum ar fi vitaminele C si E, sunt mult mai bune.

Antioxidantii pot ajuta si chiar proteja ochii impotriva cataractei si a degenerescentei maculare legata de varsta. Nu te astepta, insa, ca aceste alimente sa previna sau sa corecteze problemele de vedere, cum ar fi miopia sau hipermetropia.

Mit 4: Nu este bine sa porti ochelari sau lentile de contact tot timpul, pentru ca obosesc ochii
Realitate: Daca ai nevoie de ochelari sau lentile de contact pentru distanta sau pentru citit, este recomandat sa le folosesti. Daca nu porti ochelarii recomandati, ochii vor fi din ce in ce mai obositi, insa acest lucru nu va agrava problemele de vedere si nici nu va conduce la dezvoltarea anumitor boli de ochi.

Mit 5: Privitul fix in monitorul computerului dauneaza ochilor
Realitate: Utilizarea unui calculator nu afecteaza vederea. Cu toate acestea, privitul fix in monitorul computerului de dimineata pana seara poate obosi ochii. Oamenii care obisnuiesc sa priveasca fix in monitor pentru perioade lungi de timp tind sa clipeasca mai rar decat de obicei, ceea ce poate conduce la dezvoltarea sindromului de ochi uscati. Poti preveni aceasta afectiune temporara, urmand cativa pasi simpli:
Regleaza luminozitatea ecranului, astfel incat sa nu creeze o stralucire sau reflectie dura

Fa pauze scurte, la fiecare 20 de minute

Clipeste mai des, pentru a umezi ochii si a impiedica uscarea lor

Foloseste ocazional picaturi de ochi

Mit 6: Dimensiunea ochiului este completa la nastere
Realitate: Ochiul nu are o dimensiune completa la nastere, ci este la 75% din dimensiunea ochiului unui adult. Pe masura ce copilul creste, se dezvolta si ochii, vederea imbunatatindu-se treptat pana in jurul varstei de doi ani.

Mit 7: Nu se poate face nimic pentru a preveni pierderea vederii
Realitate: Trebuie sa mergi la medicul oftalmolog, inca de la primul simptom al pierderii vederii, cum ar fi vedere incetosata, dureri de ochi, flash-uri de lumina sau aparitia brusca a punctelor plutitoare. In functie de cauza, problemele de vedere depistate suficient de devreme pot fi corectate. Exista tratamente care pot corecta, opri sau cel putin incetini pierderea vederii.