Reguli de „aur” pentru a nu te îngrășa

(Last Updated On: September 15, 2016)

După cum știm bine, alimentația joacă un rol foarte important în viața noastră. O alimentație corectă te ajută nu doar să ai un corp sănătos și suplu dar și să te protejezi de o mulțime de boli.

Din acest motiv este foarte important să cunoști câteva reguli de bază în alimentație pentru a nu
te îngrășa. Care sunt acestea?

Respectă proporțile
Excesul de zahăr pe care-l consumăm prin dulciuri, orez alb, pâine, produse de patiserie, pizza se depozitează în zona abdomenului, potrivit clicksanatate.ro. În plus, acest exces începe să ne deregleze homeostazia internă, ne dorim să mâncăm din ce în ce mai mult și apare fenomenul de binging – un consum excesiv sau compulsiv.

14349087_306428433058034_652224587_n

Din aceste motive, este important să respecți proporțiile alimentelor din farfurie, să consumi alimente bogate în fibre (orez integral, pâine integrală, legume), fructe (pentru a înlocui glucidele cu absorbție rapidă).

O alimentație sănătoasă îți oferă energie pentru a te trezi dimineața, combustibil pentru întregul organism și bună-dispoziție.

Este foarte important să alegi alimentele de calitate și sănătoase. Când cumperi alimente, este ca atunci când mergi să iei haine. De ce ți-ai cumpăra alimente care să te îmbolnăvească și să te facă bătrân pe interior? De exemplu, de ce nu te-ai împrieteni cu urda, un aliment despre care studiile arată că este bogat în cisteină, un aminoacid care în organism formează un antioxidant foarte puternic numit glutation? Acest ingredient te apără de stresul oxidativ, prin urmare te protejează de îmbătrânire și te ajută să arăți bine.

Stabilește un program de masă

Există un singur fel de a mânca, nu există diete personalizate. Pentru buna funcționare a organismului și implicit sănătatea acestuia, ai nevoie de vitamine, minerale, enzime. Între toate acestea trebuie să existe un echilibru. Nicio extremă nu este bună, fiecare trebuie să găsească o cale de mijloc.

În condițiile în care nutriția modernă arată prin studii longitudinale că un anumit fel de a mânca poate să ofere o oarecare protecție, dincolo de ereditate, pentru că nu ereditatea este atât de importantă, ci mediul, stresul pe care-l gestionăm prost, alimentele pe care le consumăm, atitudinea noastră referitoare la lucrurile care ni se întâmplă. Conceptul de medicină integrativă este cel care abordează pacientul ca întreg și-l tratează în universul lumii lui.

Este foarte important să ai 3 mese zilnic. Organismul este generos dimineața și așa cum îți alimentezi mașina înainte de a porni la drum, tot așa trebuie să oferi corpului energie pentru a rezista până la prânz. Dacă nu-i dai resursele necesare, corpul își va lua singur. Seara, atunci când vei mânca 3 mese într-una. Exact atunci corpul nu mai este dispus să-și împartă energia cu tine și-și va pune deoparte jumătate din tot ceea ce mănânci.

De asemenea, gustările îți vor menține glicemia constantă între mese și îți vor menține capacitatea de concentrare și energia constantă.

Acordă-ți timp pentru a te odihni

Este foarte important să-ți faci timp să mănânci. Dacă nu vei mânca în jumătate de oră după ce ți s-a făcut foame, peste două ore vei mânca de trei ori mai mult și s-ar putea să nu te sături.

Acordă-ți timp pentru a te odihni și pentru a te reface. Somnul are un rol foarte important în homeostazia organismului. O noapte pierdută va putea fi recuperată în patru.

Fii atent la alimentele cu grăsimi și la cele degresate

O alimentație sănătoasă conține toate cele 3 tipuri de grăsimi: grăsimi saturate, grăsimi monosaturate și grăsimi polisaturate. Toate aceste grăsimi sunt bune, însă contează mult proporția acestora. Se poate observa că alimentația ultimilor 50 de ani abundă în grăsimi saturate și în glucide rafinate.

Chiar dacă tendința generală este să se consume alimente light și degresate, acestea nu conțin grăsimi, dar sunt bogate în glucide rafinate. Redu grăsimile saturate, însă evită produsele light și orientează-te către alimentele complete, ca untul, laptele integral. Îți poți lua aceste grăsimi saturate din unt, carne și nu din produsele de fast-food, produse de patiserie.

Include în alimentație grăsimi monosaturate – avocado, uleiul de măsline, nucile, uleiul de sâmburi de struguri.

Grăsimile Omega-3 sunt altă categorie de grăsimi sănătoase care n-ar trebui să-ți lipsească din alimentație. Acestea pot fi de origine vegetală: uleiul de in, uleiul de rapiță, uleiul de semințe de dovleac. Peștele oceanic este o sursă extraordinară de acizi grași Omega-3, de origine animal. Sardinele, macroul, heringul, tonul, somonul, codul, fructele de mare sunt bogate în acizi grasi Omega-3 și ar trebui să se găsească în alimentație sănătoasă.

„Acizii grași Omega-3 au foarte multe implicații în metabolismul organismului. Sunt antiagreganți plachetari, antiinflamatori, intra în constructia membranelor celulare care sunt dublu fosfolipide, sunt analgezici, protejează creierul de acțiunea nociva a anumitor substanțe, ne ajută să scădem în greutate. Ei nu se absorb decât dacă sunt în proporție de 1 la 4 maximum cu acizii grași Omega-6. In alimentația noastră curentă proporția este de 1 la 20. De aceea ar trebui să favorizăm absorbția grăsimilor Omega-3 în detrimental Omega-6“, a explicat Anamaria Iulian, medic nutriționist și psiholog.