“Am o boală de tiroidă. Consum sare iodată sau neiodată?”. O româncă din 8 ajunge să aibă o astfel de afecțiune

(Last Updated On: September 22, 2016)

În ultimul timp tot mai multe persoane suferă de o afecțiune tiroidiană În special această afecțiune se pare că atacă mai des femeile decât bărbații, una din 8 femei din România este diagnosticată cu această boală.

Tiroida este una dintre cele mai mari și mai importante glande ale organismului, care controlează procesele metabolice. Despre factorii care declanșează această afecțiune și ce spun medicii cu privire la ea, aflați în articolul următor.

14429351_310372915996919_208210877_n

Peste cinci grame de sare pe zi pentru un adult sanatos nu fac altceva decat sa creasca volumul lichidelor din organism, retinute tocmai pentru a o dilua, informează stirileprotv.ro.

Conf. dr. farmacist Cornel Chirita, farmacologie clinica: “Fluidele din organism cresc volemia, volumul de sange circulat. Creste presiunea din vase, deci creste tensiunea.”

Dr. Laura Ene, medic specialist diabet si boli de nutritive: “Nu face bine inimii pentru ca este supusa la o munca suplimentara, are de-a face cu un volum excesiv circulator de sange in corp.”

Un adult santos are la indemana toate resursele pentru a normaliza situatia, prin aport redus. Alimentele ultra-industializate – mezeluri, sosuri, conserve, semi-preparate, chipsuri – aduc peste 80% din cantitatea de sare ingerata. Adaugam si folosirea solnitei si asa ajungem la exces.

Sarea din comert contine iod, element prin care functioneaza tiroida. 100 de micrograme zilnic este necesarul. Se ia din cinci grame de sare. Peste aceasta cantitate de iod, tiroida se auto-blocheaza.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “Pe o tiroidita cu noduli, daca apare un exces de iod, repetam fie prin consumul excesiv de sare, fructe de mare, alge, nuci, asociat cu un mechanism intrinsic, un nodul devine cald, tiroida se hiper-noduleaza. Si doctorii le spun nu mai consumati iod sau reduceti aportul de sare, dar in general apar aceste evenimente la o persoana care are o boala de tiroida nestiuta si atunci de declanseaza.”

Daca suferiti de hipo-tiroidie, cantitatea de sare trebuie sa fie chiar sub doua grame pe zi. Un astfel de bolnav este tratat cu hormoni tiroidieni, iar glanda isi ia de aici iodul necesar. Excesul poate avea urmari dramatice.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “La un pacient cu tiroidita auto-imuna ii spun mai putin iod pentru ca excesul de iod, sare, nuci, alge va creste auto-imunitatea si ii va agrava boala!”

In Romania, o femeie din opt va dezvolta pe parcursul vietii o afectiune a tiroidei. De aceea e important sa mergeti la medic periodic si in lipsa simptomelor.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: “De asta se face screeningul periodic la pubertate, la prima sarcina, la a doua, la menopauza si la 40 de ani. Este o varsta la care daca nu ai o boala autoimuna se poate declansa.”