TOPUL fructelor și legume din România cu cele mai mari urme de pesticide

(Last Updated On: September 3, 2016)

Inspectorii din ministerul agriculturii au găsit urme de chimicale după ce au testat anul trecut două mii de loturi de fructe, legume și cereale din producția autohtonă.

Anul trecut, aproape jumătate din fructe au fost depistate cu urme de pesticide, dar în limita admisă, informează digi24.ro

Aurelia Surdu, şef laborator în cardul Laboratorului Naţional Fitosanitar: „Aceste reziduuri de pesticide apar în urma nerespectării aplicării. Ori că nu respectă doza, ori perioada de pauză, acea perioadă între tratament și recoltare.”

Din rândul produselor autohtone salata, mărarul, strugurii, căpșunele, merele și secara sunt printre produsele cu cele mai mari urme de pesticide. Pentru cele de import nu există o statistică oficială, însă, potrivit unor studii efectuate la nivelul Uniunii Europene, merele, nectarinele și piersicile sunt printre vegetalele cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Intervine inevitabil întrebarea: în ce măsura sunt periculoase pentru sănătatea noastră?

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Dioxina și furanii, pot să determine, spre exemplu, malformații congenitale dacă sunt ingerate de o doamnă însărcinată, pot să dea buza de iepure, spina bifida, sindrom down dacă mama are vârsta înaintată, nu în toate cazurile.”