Vezi cât de periculos e să mănânci un măr nespălat. “Cineva cu sistemul imunitar compromis se poate îmbolnăvi de la un singur măr”

(Last Updated On: May 5, 2017)

Până ajung pe mesele noastre, merele parcurg un drum lung iar în acest timp ele se pot contacta cu diferiți agenți patogeni sau microorganisme nocive pentru om. Anual foarte multe persoane se îmbolnăvesc datorită consumului de alimente contaminate iar cele mai frecvente alimente fiind fructele și legumele.

Din acest motiv ar trebui să acorzi o mare atenție la spălarea legumelor și fructelor pe care le consumi.

6

“Evident, cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să aibă un patogen pe el şi cine mănâncă să moară” spune Sandria Godwin, professor la Universitatea din Tennessee, Departamentul de Familie şi Ştiinţa Consumatorului, potrivit doctorulzilei.ro.

Merele parcurg un drum lung de la cules până în casele noastre, în acest timp fructele pot intra în contact cu patogeni şi microorganisme nocive. Conform Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor, mai mult de 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an datorită consumului de alimente contaminate, iar fructele şi legumele reprezintă 46% din alimentele cu pricina.

“Cineva cu sistemul imunitar compromis se poate îmbolnăvi de la un singur măr, pe când la cei cu imunitatea în regulă pot mânca sute până bacteriile le vor face rău” mai adaugă Godwin.

Dar patogenii nu sunt singura problemă, studii de la Universitatea din Tennesee arată că vegetalele sunt cea mai murdară parte a frigiderului nostru. Zgârieturile şi crăpăturile lor sunt deschise pentru ascunderea bacteriilor.

“Merele care cad pe jos în timpul culesului pot intra în contact cu fecale animale” spune Davida Margolin, professor la Departamentul de Ştiinţe Moleculare, Celulare şi Biomedicale de la Universitatea din New Hampshire.

Frucutul a şi fost clasat de EWG pe locul 2 al celor mai infectate cu pesticide alimente.

Privind merele de la supermarket, procesarea lor până la a ajunge pe raion este important. Margolin ne spune că dacă spălarea mecanică de acolo nu este executată bine cea de acasă nu va avea niciun efect deoarece nu va penetra ceara.