Vezi de ce fac bărbații burtă și cum pot scăpa de ea. Explicațiile unui nutriționist român:

(Last Updated On: September 27, 2017)

Ești bărbat, ai ajuns la o vârstă de peste 30 de ani, parcă nu te alimentezi rău, faci efort fizic, însă burta ta oricum crește ca la o femeie gravidă? Ce se întâmplă? Cum să te alimentezi ca să scapi de acest „monument”?

Nutriționiștii explică clar și simplu de ce crește burta la bărbați. Odată cu înaintarea în vârstă, testosteronul începe să scadă, iar burta să crească. Bărbații trebuie să fie atenți la ceea ce mănâncă atunci când stau la masă, căci esteticul lor depinde foarte mult de fiecare bucățică pusă în farfurie.

14429134_309804759387068_1844807854_n

“Bărbaţii sunt mai predipuşi decât femeile să acumuleze grăsime multă pe abdomen. În general, alimentaţia este crucială atunci când ne îngrăşăm, deşi de multe ori dăm vina pe altceva. Este adevărat că după 30 de ani nivelul de testosteron începe să scadă, la fel şi masa musculară, iar metabolismul încetineşte la bărbaţi. De aceea trebuie să fie atenţi la ce mănâncă. Sunt şi cauze genetice, burta se poate moşteni, dar o dietă echilibrată o poate elimina”, spune nutriţionistul Eva Iorţan, pentru ziarul Adevarul, preluat de stirilekanald.ro.

“Sedentarismul este duşmanul oricui. Ca bărbat, dacă stai acasă pe canapea fără să faci nimic, te vei îngrăşa. Nu este valabil doar la bărbaţi, însă aceştia mănâncă în general mai multe grăsimi decât femeile şi consumă şi mai mult alcool. Combinaţia dintre o friptură grasă, două-trei pahare de alcool, urmată apoi de odihnă la pat, duce clar la burtă“, mai spune medicul.

Burta nu este doar inestetică, dar şi un pericol mare pentru sănătate.

“Cu cât burta este mai voluminoasă, cu atât este mai periculoasă. Bărbaţii care au burtă vor avea probleme cardiace după 50 de ani, vor avea tensiune mărită, risc de diabet, dar şi colesterolul şi trigliceridele crescute. Burta este foarte periculoasă, mai ales că bărbaţii sunt de două ori mai predişpuşi decât femeile să facă infarct. Dacă aveţi burtă mare, ar trebui să fie un semnal de alarmă”, mai spune specialistul.

Alimentaţia este foarte importantă. Pentru a scăpa de burtă, mişcare nu este suficientă. Trebuie mai întâi o alimentaţie corectă.

“Alimentaţia este sfântă. În primul rând nu mâncaţi după ora 19.00 şi mai ales nu mâncaţi friptură cu cartofi prăjiţi,urmată de două-trei pahare de vin sau una sau două beri. Nici mâncarea de tip fast-food nu este recomandată. Alcoolul îngraşă mult şi împiedică eliminarea grăsimilor din organism. Eu îi sfătuiesc pe bărbaţi să mănânce bine dimineaţa şi la prânz, iar seara mai uşor, ceva gen peşte şi legume sau grătar. Pentru a scăpa de burtă trebuie să eliminaţi pe cât puteţi pâinea şi dulciurile. Nici băuturile acidulate, chiar şi ala minerală nu sunt bune deoarece balonează. Dacă vreţi să scăpaţi de burtă mâncaţi porţii mai mici. De asemenea, este foarte importantă să mâncaţi încet, nu să înfulecaţi pe nerăsuflate”, mai spune medicul.

“Pe lângă alimentaţie, mişcarea ajută şi ea mult, dar nu puteţi face sport şi apoi să mergeţi acasă şi să mâncaţi copios. Cea mai bună este alergarea uşoară, cam o jumătate de oră pe zi. Şi mersul la sală ajută, dar mai mult musculatura, nu dă jos burta dacă nu reglaţi şi dieta. Genuflexiunile de exemplu sunt mai bune ca abdomenele pentru a elimina grăsimea de pe burtă”, mai spune medicul.