Vezi ce analize sunt obligatorii după 45 de ani

(Last Updated On: October 3, 2016)

Odată cu înaintarea în vârstă fiecare persoană trece individual prin diverse perioade benefice sau dăunătoare pentru organism, iar după atingerea pragului de 45 ani problemele de sănătate încep să se manifeste mult mai evident decât la 25 de ani.

Medicii recomandă tuturor celor care au ajuns la această vârstă, să-și planifice o vizită la medic, să dea o serie de analize, pentru a evita moartea prematură de unele boli despre care puțin se vorbește. Testul pentru verificarea nivelului de zahăr și colesterol din sânge, este doar prima etapă de analize, aflați ce urmează.

14569624_316149172085960_1124423400_n

Analiza glucozei: pentru diabet zaharat

Diabetul zaharat este cauzat de un exces de zahăr în sânge, iar pentru depistarea acestuia este necesară măsurarea glicemiei. Dacă este mai mică de 110 mg / dl, nu există diabet sau prediabet. Poţi aștepta între 1 și 3 ani, pentru a reînnoi testul, scrie clicksanatate.ro.

În schimb, în cazul în care se află între 1,10 g/l și 1,25 g/l se pune diagnosticul de prediabet. Trebuie luate măsuri în ceea ce priveşte schimbarea stilului de viaţă, iar testul trebuie să fie reînnoit un an mai târziu.

Dacă măsurarea este mai mare sau egală cu 1,26 mg / dL, poate fi vorba de diabet zaharat de tip 2. Dar este necesar pentru a confirma diagnosticul.

Profilul lipidic

Colesterolul este o grăsime importantă pentru buna funcționare a organismului, dar, în exces, crește riscul de boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), mai ales după 45 de ani. Pentru a afla dacă ai colesterol ridicat, este necesar un test de sânge numit profilul lipidic.

Aceasta permite determinarea colesterolului „rău“, care în mod ideal ar trebui să fie mai mic de 1,5 g/l, dar și a celui „bun“ (HDL), care trebuie să fie mai mare de 0,4 g/l pentru bărbați și 0, 5 g/l pentru femei. Doza de trigliceride trebuie să fie mai mică de 1,5 g/l.

TSH, pentru glanda tiroidă

La menopauză, femeile sunt mai predispuse la hipotiroidism. Singura modalitate de a ști dacă tiroida nu funcţionează cum trebuie este dozarea TSH (hormon tiroidian de stimulare). Valorile normale ale acestui hormon ar trebui să fie între aproximativ 0,15 și 5 mUI/l. Un TSH ridicat indică faptul că tiroida nu funcționează suficient și nu produce suficient de hormoni, ceea ce indică hipotiroidism.

Screening-ul pentru hepatita C

În conformitate cu rezultatele unui studiu recent, se pare ca hepatita, în special hepatita C, ucide mai mult decât infecţia cu HIV.
Screening-ul pentru hepatita C se face cu un simplu test de sânge. Screening-ul permite să dezvăluie prezența anticorpilor împotriva virusului hepatitei C în serul sangvin.