Și totuși, avem nevoie să mâncăm carne? Vezi ce spun oamenii de ştiinţă:

(Last Updated On: October 17, 2016)

De mici copii ne punem zilnic diverse întrebări cu privire la mediul înconjurător, cercetăm și
cunoaștem realitatea, totodată cu anii învățăm multe lucruri despre organismul nostru și cum se
comportă acesta în situațiile obișnuite.

Revista New Scientist vă prezint câteva întrebări pe care și le-au pus cititorii timp de mai mulți ani. De exemplu, ți-ai fost vre-odată curios să afli de ce atunci când dormi nu strănuți sau dacă este necesar să cunsumăm carne?

14741183_323812261319651_1586397338_n

1. Oamenii au o dorinţă înnăscută de a consuma carne sau este un obicei cultural? Dacă o anumită cultură interzice acest consum, oamenii încă doresc să manânce carne?

Este vorba mai puţin de dorinţa de a consuma, cât despre faptul că oamenii trebuie să aibă o nutriţie concentrată. Chiar şi în meniurile fără carne sunt prezente alimente concentrate precum nuci, fructe, cereale şi tuberculi. Erbivorele mânâncă, în general, alimente vegetale ce nu conţin fibre. Plantele sunt, de obicei, pline de chimicale pe care erbivorele ori le tolerează, ori le aruncă, ori le distrug şi în acelaşi timp stochează vitaminele, proteinele, grăsimile şi carbohidraţii digestivi, informează csid.ro.

Aşadar, foarte mulţi dintre noi savurăm grăsimea concentrată, iar aportul de proteine şi vitamine din organism creşte.

2. Dacă bei doar puţin alcool, acesta poate acţiona ca un medicament împotriva microbilor din organism?

Poate exista un efect protectiv, dar doar dacă acea concentraţie este suficientă pentru ca acest lucru să se întâmple. În cazul apariţiei Hepatitei A, alcoolul poate avea acest efect, dar doar dacă acesta este stocat în stomac şi nu în sânge. Pentru sănătatea organismului, cantitatea trebuie să fie moderată, recomandată fiind cea de 2 pahare de vin de masă pe zi.

3. De ce nu strănutăm în timp ce dormim?

Strănutul este considerat un reftex, un răspuns involuntar al unui stimul intern sau extern. Reflexele se opresc în somn din cauza atoniei, o stare fiziologică ce se instalează în momentul în care creierul nu mai transmite mesaje către muşchi, cauzând o paralizie parţială. Dacă un strănut este absolut necesar, acest proces încetează, iar persoana se trezeşte înainte să strănute.

4. De ce gălăgia deranjează?

Urechea umană detectează sunetele folosind celule mici de păr din cohlee, iar un sunet puternic cauzează deformări mecanice ale acestor celule, trimiţând un semnal electric către creier cu ajutorul nervului auditiv. Diferite grupe ale acestor celule reacţionează la diferite frecvenţe, iar zgomotele puternice pot afecta sistemul auditiv.

5. Cu toate că este un obicei nepoliticos, este necesar scărpinatul în nas în vederea menţinerii curăţeniei acestuia?

Nu este un lucru cert faptul că nasul trebuie curăţat mereu, însă în trecut existau o mulţime de paraziţi nazali care trebuiau eliminaţi înainte ca aceştia să călătorească către sinusuri. Însă, astăzi, acest comportament este considerat tabu, ceea ce îi conferă o şi mai mare intoleranţă, dat fiind faptul că sunt scoase la vedere părţi din ţesuturi interne.