Hreanul – iute, dar sănătos. 7 leacuri cu hrean din bătrâni

(Last Updated On: October 29, 2016)

Știați că hreanul a fost recomandat pentru tratarea multor boli printre care și cancerul? Despre
efecte medicinale ale cancerului se cunoaște încă din cele mai vechi timpuri folosit pe atunci în caz de tuse, răceli sau gâlci. Ba mai mult, mirosul înțepător și iuțimea gustului formează un adevărat scut împotriva bacteriilor.

Unele studii au dovedit chiar că hreanul este miraculos și combate și cancerul. Descoperă în articolul următor și alte efecte miraculoase ale acestei plante.

14914804_330912507276293_2033701981_n

7 leacuri cu hrean din bătrâni

În medicina populară, hreanul este considerat un leac bun la toate. Iată pentru ce îl foloseau bătrânii, informează clicksanatate.ro

1. Tuse măgărească şi seacă. Nu mai scapi de tuse, deşi ai încercat numeroase siropuri din plante? Mănâncă dulceaţă de hrean. O prepari întocmai ca dulceaţa de fructe, dar în loc de gutui, să zicem, pui rădăcină rasă de hrean. Ia câte o linguriţă dimineaţa şi seara, până observi o îmbunătăţire. În caz de tuse seacă, ia o lingură de hrean dat pe răzătoarea măruntă, adaugă 2 linguri de zahăr pudră, amestecă şi lasă deoparte timp de 3-4 ore. Ia în fiecare zi câte 4-5 linguriţe din această compoziţie.

2 Afte. „Răul de la stomac“ sau aftele, cum sunt cunoscute în popor stomatitele aftoase dispar tot cu leacuri pe bază de hrean. Indiferent în ce zonă a gurii a apărut, afta trece dacă faci gargară cu hrean, de 3 ori pe zi. Ia o lingură de rădăcină rasă şi adaugă peste răzătură 250 ml de ţuică. Lasă să stea 24 de ore, după care strecori şi faci gargară.

3. Pete. Hreanul „şterge“ şi petele de pe obraz, de pe piept sau de pe mâini. Ia 3-4 rădăcini de hrean pe care le tai bucăţele, le amesteci cu 250 g de oţet şi laşi la macerat 6 zile. Înmoi un tifon în acest conţinut şi tamponezi petele în fiecare seară.

4. Junghiuri. Poţi reduce junghiurile aplicând pe locurile afectate cataplasme din hrean ras şi stropit cu puţină apă. Se ţin cel puţin 10 minute.

5. Nevralgie. Cataplasmele cu răzătură de hrean fac minuni şi în acest caz. Durerile locale sunt calmate dacă aplici, de câteva ori pe zi, cataplasme cu rădăcină rasă de hrean. În acelaşi timp, consumă zilnic o linguriţă de hrean mărunţit şi amestecat cu puţin zahăr.

6. Amigdalite. În această problemă, prepară o turtă din hrean ras, mălai, miere şi sare, toate amestecate bine şi puse pe o pânză de bumbac. Cataplasma se pune la gât, în zona amigdalelor.

7. Sinuzite. Fă o turtă din răzătură de hrean, făină de grâu şi oţet. Pune amestecul într-o pânză de bumbac şi aplică pe frunte.

Nu îl consuma în exces!

Rădăcina de hrean trebuie administrată cu moderaţie şi, eventual, după sfatul medicului fitoterapeut, de către cei care suferă de colon iritabil sau de colită. Chiar dacă face mult bine pentru sănătate, hreanul nu trebuie consumat în exces, pentru că poate duce la deranjamente digestive şi la irascibilitate. De asemenea, extern, poate da iritaţii, dacă suferi de alergie sau ai pielea sensibilă.