Mașina parfumată, boală curată! Vezi ce inhalezi, secundă de secundă

(Last Updated On: June 27, 2017)

Specialiștii atenționează despre riscul la care se expun șoferii care au grijă ca în salonul automobilului să miroase mereu proaspăt și frumos.

Aceste obiecte parfumate sunt foarte periculoase, fiind capabile să declanșeze forme grave de cancer. Persoanele care petrec mult timp la volan, ar fi bine să fie atenți atunci când aleg parfumul, și să pună prioritate pe cele naturale.

14793737_324914531209424_129919624_n

Din păcate, foarte puţini producători de astfel de odorizante indică pe ambalaje substanţele folosite pentru crearea unui miros plăcut şi rezistent în timp spun cei de la libertatea.ro. Şi asta, pentru că multe din acestea sunt extrem de nocive pentru sănătate.

Iată care sunt acestea:
Limonenul – Este o hidrocarbură cu miros puternic de portocale. În contact cu aerul, aceasta poate forma produşi care sunt vinovaţi de unele alergii ale pielii. În plus, poate cauza iritaţii la nivelul ochilor sau al plămânilor.

Acetona – Aceasta poate avea efecte neplăcute asupra tractului gastrointestinal, sistemului nervos şi chiar asupra sângelui.

Propanul – Acesta afectează atât sistemul cardiovascular, cât şi rinichii sau pielea.

Benzenul – Unul din ingredientele principale din odorizantele de maşină este, bineînţeles, parfumul.

Pentru a mirosi frumos, se folosesc însă până la 400 de substanţe, multe din ele periculoase. În fruntea listei se află benzenul, pe care Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului l-a inclus în lista substanţelor periculoase de gradul unu, pentru că poate provoca leucemie.

Ftalaţi – Peste 80 la sută din brăduţii de maşină conţin şi ftalaţi. Aceste substanţe chimice sunt asociate cu probleme de fertilitate în cazul bărbaţilor, însă le pot cauza probleme grave şi femeilor însărcinate: avort spontan sau malformaţii congenitale ale feţilor. Mare atenţie, ftalaţi se găsesc şi în caserolele de plastic sau în compoziţia anumitor substanţe cosmetice.

Formaldehida – Este o substanţă dovedit cancerigenă, aceasta fiind responsabilă de cancerul pulmonar. Printre efectele sale nocive se află iritaţii ale ochilor, nasului, gâtului sau pielii, dureri de cap sau tulburări de somn. Dacă vă expuneţi timp îndelungat la o sursă de formaldehidă, puteţi avea reacţii alergice severe sau crize de astm bronşic care pot duce la deces