Toate ambalajele alimentare și jucăriile au înscrise pe ele o cifră de la 1 la 7. Vezi care sunt periculoase:

(Last Updated On: October 19, 2016)

Toate ambalajele alimentare și jucăriile au înscrise pe ele o cifră de la 1 la 7, care reflectă materialul din care este făcut. Mai mult, după această cifră îți dai seama care este ambalaj/jucărtie este periculoasă pentru sănătate.

Ambalajele de plastic nu sunt privite cu ochi buni. Unele informatii spun ca ar perturba sistemul endocrin, introducand in organism substante ce au efect similar cu al unor hormoni. In functie de cantitate, pot aparea disfunctii endocrine grave, iar pubertatea se poate manifesta de timpuriu, potrivit stirileprotv.ro.

Stiinta a demonstrat insa, pana acum, cel putin, ca doar doua tipuri de polimeri dauneaza. Sunt numerotate cu cifrele 3 si 7…in interiorul semnului de reciclare de pe ambalaj.
Unele jucarii din plastic au marcat pe ele cifra 3, ceea ce inseamna ca nu sunt produse in Europa si nici nu respecta legile Uniunii Europene. Odata rontaite de catre un copilas, descarca in organismul acestuia ftalati.

Trei este codul pentru policlorura de vinil – PVC-ul. In urma cu trei, patru decenii, mare parte din sticlele de ulei si apa erau fabricate din acest material. Usor de inteles de ce ftalatii pot fi detectati in urina celor mai multi multi adulti de peste 40 de ani.

Astfel, pot conduce la anomalii de dezvoltare a aparatului reproducator masculin. Si chiar la infertilitate, in cazul barbatilor. Totodata, studiile recente asociaza ftalatii cu cresterea riscului de diabet zaharat.

Pe piata, in special jucariile importate masiv din Asia contin ftalati. Nimeni nu poate controla fiecare lot, din pacate…

Ambalajele alimentare marcate cu cifra 7 au si ele probleme: in contact cu alimente fierbinti, descarca bisfenol A.

Plasticul marcat 7 – policarbonat – a fost folosit pentru biberoane si alte articole pentru copii .. ani de zile. Bisfenolul eliberat intervine negativ in sistemul endocrin al copiilor. Din 2011, a fost interzis. Se mai poate gasi insa in interiorul cutiilor alimentare metalice – la porumb sau suc de rosii. Incercati sa evitati sa le dati copiilor astfel de alimente.

Marcajul 1 denumeste pet-urile. Nu este periculos! Din el nu se fac sticle, pahare de unica folosinta, caserole sau chiar folii.

Marcajele 2 si 4 reprezinta polietilena. Se gasesc pe ambalajele folosite pentru unele caserole si, mai ales, la pungi alimentare. Nu sunt periculoase. Iata-le direct in fabrica:

Marcajul 5 – polipropilena – se gaseste in unele pahare si farfurii de unica folosinta pretabile pentru lichide si alimente fierbinti. Poate fi sterilizat prin fierbere si poate fi introdus la microunde.

Vezia aici Video:

Marcajul 6 este polistirenul. Pe acesta il gasim in carcase rigide pentru bomboane sau, in varianta mai flexibila, la paharele de iaurt si smantana. Se utilizeaza pentru caserolele alimentare de tip fast-food. Si nu exista inca dovezi clare ca ar fi periculos.