Vezi când ai nevoie de vaccinurile antirabic și antetanos după o mușcătură de căine

(Last Updated On: October 12, 2016)

O sursă enormă a germenilor atunci când îl plimbați pe afară, și un risc extrem de mare la
infectarea cu bacilul tetanic în urma unei mușcături. Deținătorii animalelor de companie ca câinele trebuie să cunoască lucruri importante despre cum să aibă grijă pentru a evita îmbolnăvirea membrilor familiei cu boala periculoasă rabia.

De câte ori trebuie făcut vaccinul antirabic și numărul spălărilor pe mâine de după interacțiunea cu patrupezii.

14642604_320766614957549_459056386_n

Catalin Apostolescu, medic primar boli infectioase, pentru stirileprotv.ro: “Cainele e carausul germenilor din afara in casa. Cainele nu trebuie sa se urce in pat, sa aiba acces limitat in bucatarie. In al doilea rand, trebuie invatati toti membrii familiei sa se spele pe maini de fiecare data dupa ce ating cainele.”

Un animal de casa are nevoie de vaccinare antirabica in fiecare an, conform schemei acceptate. Respectarea acesteia inseamna o grija mai putin in situatia in care va musca din joaca. Plaga se spala cu apa, sapun si apa oxigenata oxigentata. Nu e nevoie de vaccin antirabic.

Daca insa leziunile sunt la nivel fetei, eventualii agenti patogeni ajung cu viteza la nivelul sistemului nervos central. Trebuie sa ajungeti urgent la medicul de boli infectioase. La fel, daca nu cunoasteti animalul care v-a muscat. Veti primi, gratuit, doua vaccinuri: cel antirabic si cel antitetanos.

De acesta din urma aveti nevoie si daca v-a muscat propriul animalut. Iata de ce. Orice rana provocata in mijlocul naturii sau prin muscatura unui animal, insemna riscul unei expuneri la bacilul tetanic. Acesta ajunge in circuitul natural din intestinul mamiferelor.

Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: “Ei elimina bacilul sub forma de spori si acesti spori pot sa dainuiasca ani de zile in tarina, sunt foarte rezistenti.”

Oxigenul nu intra in interiorul plagii facute prin intepare. Sau muscatura.

Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: “N-am curatat bine, n-am putut patrunde in profunzime, acest microb incepe sa se dezvolte, produce o toxina tetatingena care produce contracturi uneori generalizate.”

In cazul in care sporii ajung in sangele uman, prin intermediul unei rani, pot produce boala numita TETANOS. Fatala in cele mai multe din cazuri. Aceasta daca NU aveti anticorpi asigurati prin imunizare. Vaccinul este inscris in schema nationala de imunizari din copilarie. Daca ati respectat-o, copilul are anticorpi antitetanos timp de 5 ani de la ultima vaccinare.

Asadar, un copil de peste 8-9 ani va avea nevoie de acest tratament in caz ca este muscat de un animalut de casa. In cazul adultilor, vaccinarea se impune daca au trecut mai bine de cinci ani de la ultima doza.