Vezi când devin plantele medicinale periculoase pentru organism:

(Last Updated On: October 26, 2016)

De mii de ani medicina a fost bazată pe folosirea diferitor plante speciale pentru tratarea anumitor boli, însă odată cu avansarea acestei ramuri științifice, specialiștii eu descoperit multe lucruri importante care au permis eliminarea sau dozarea corectă pentru a preveni efectele adverse.

Dacă obișnuiești să te tratezi apelând doar la infuziile pe bază de plante, atunci trebuie să cunoști că cestea nu ajută în toate cazurile, iar unele v-ar putea provoca dezvoltarea unor boli grave.

14885814_329281514106059_1276908616_n

In cazul bolilor cronice, plantele se folosesc doar ca adjuvant

Fitoterapia da rezultate foarte bune in afectiunile usoare, in stadii incipiente ale bolilor, dar in cazul bolilor cronice, se vor folosi doar ca adjuvant si in niciun caz nu trebuie renuntat la tratamentul de specialitate, informează farmaciata.ro. Nu utilizati plantele dupa ureche sau dupa sfatul vecinei. Simpla origine naturala nu garanteaza lipsa de nocivitate.

Plantele medicinale nu sunt remedii universale

In acest sens, va oferim cateva reguli de urmat atunci cand apelati la plante:

• Folositi doar ceaiuri standardizate, ambalate, etichetate si nu la cumparati de la coltul strazii. Daca este mai ieftin, nu inseamna ca este mai bun. Fiecare planta are un anumit ciclu de recoltare, o anumita luna si chiar parte a zilei. De asemenea, conditii speciale de prelucrare si conservare care nu sunt cunoscute si aplicate de diletanti;

• Nu le utilizati pe termen nelimitat si in doze excesive;

• Principiile active se distrug usor prin fierbere prelungita, expunere la temperaturi ridicate si la lumina solara;

• O anumita planta poate avea efecte benefice variabile de la individ la individ;

• Utilizarea unei plante pentru o anumita afectiune poate fi daunatoare pentru o alta afectiune a pacientului;

• Dozele care se indica la instructiuni prezinta siguranta si in niciun caz acestea nu trebuie depasite;

• Femeile insarcinate, lauzele si copiii mici trebuie sa le intrebuinteze cu multa prudenta.

Contraindicatii pentru gravide si lauze

• Nu se administreaza purgative, emenagoge (favorizeaza aparitia ciclului menstrual), specii care contin alcaloizi;

• Nu sunt recomandate: coada-soricelului, obligeana, pelinul, dracila, ardeiul iute, rostopasca, feriga, feniculul, lemnul-dulce, ienuparul, levantica, inul, crusinul, reventul, salvia, cimbrul, vascul;

• In cazul lauzelor, nu se administreaza purgative, derivate opiacee (mac), rostopasca, substante amare. In menstre, nu se folosesc purgative, hemostatice, anticoagulante, emenagoge;

• Necesita prudenta si administrare limitata urmatoarele: angelica, merisorul, sunatoarea, talpa-gastei, musetelul, lucerna, roinita, menta, armurariul, patlagina, urzica, ghimbirul.

Plante medicinale indicate si contraindicate

Plante medicinale care pot produce malformatii fetale: uleiul de busuioc, marul-lupului, pelinul, tataneasa, tuia.

Plante medicinale care provoaca menstruatia: aloe vera, angelica, arnica, crusinul, coada-soricelului, lemnul-dulce, levantica, pelinul, silimarina, vascul.

Plante medicinale care stimuleaza contractiile uterine: anasonul, ardeiul iute, busuiocul, gheara-diavolului, inul, lemnul-dulce, obligeana, semintele de patrunjel, pelinul, rostopasca, rozmarinul, salvia, traista-ciobanului, urzica, valeriana, vascul, zmeura.