ATENȚIE! Aromele țigărilor electronice pot produce vapori la același nivel de toxicitate precum fumul din tutun

(Last Updated On: November 17, 2016)

Chiar dacă mulți preferă să lase fumatul țigărilor de tutun în schimbul celor electronice, află că aceasta nu este tocmai cea mai bună alegere. Aromele țigărilor electronice pot produce vapori la fel de toxici și de periculoși ca și cei ale fumului de țigară. Acest lucru este confirmat de un studiu realizat de către Najat Saliba, cercetător în domeniul chimic în cadrul Universității Americane din Beirut.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au examinat fumul – eliberat de lichidele utilizate prin intermediul tigarilor electronice – de la trei tipuri de concentratii de zaharuri, pentru a testa vaporii pentru cele doua toxine cunoscute sub numele de furan: 5-hidroximetilfurfuralul (HMF) si furfuralul (FA), care au fost asociate unui risc crescut de afectiuni ale tractului respirator – in cazul cercetarilor efectuate pe subiectii umani – si riscului crescut de dezvoltare al tumorilor – in cazul studiilor de laborator efectuate pe soareci, informează hotnews.ro.

15058587_341200539580823_94173392_n

In testele de laborator, vaporii eliberati de tigaretele electronice contineau niveluri de furan care au fost similare celor continute de fumul eliberat de tigarile traditionale.
“Furanul ar putea fi produs atunci cand zaharul este continut in lichidul de nicotina,” a declarat autorul studiului, Najat Saliba, cercetator in domeniul chimic in cadrul Universitatii Americane din Beirut.

Un factor care complica evaluarile de siguranta ale tigarilor electronice este incredibila varietate de dispozitive, lichide si concentratiile de nicotina disponibile pe piata, a mai adaugat cercetatorul. Utilizatorii de tigara electronica pot, de asemenea, amesteca propriile lichide cu lichidul special conceput pentru tigara electronica si, in plus, isi pot controla concentratia si durata folosirii acestor dispozitive.

“Prin urmare, nivelul de toxicitate ar putea fi direct legat de comportamentul si alegerile facute de fumator,” adauga Najat Saliba.

Bateriile cu putere mai mica ale dispozitivelor electronice de fumat au fost asociate unui nivel mai ridicat de HMF, in timp ce bateriile cu putere mare au fost asociate concentratiilor mai mari de AF din gazele arse, mai arata studiul.

Doi dintre indulcitorii din lichidele supuse testelor de laborator – glucoza si zaharoza – au avut, in general, concentratii mai mari de furan decat lichidele de nicotina fara aroma.

Cu fiecare test efectuat in laborator, cercetatorii au constatat faptul ca emisiile de furan au fost similare cu cele eliberate de tigarile traditionale.

Chiar daca indulcitorii utilizati pentru aromele subtantelor din nicotina sunt aprobati de catre autoritatile de reglementare a aditivilor folositi in domeniul alimentar, nu putem fi siguri ca suntem in siguranta daca vom consuma aceste substante in urma inhalarii vaporilor eliberati prin intermediul tigarilor electronice, este de parere Maciej Goniewicz, cercetator in cadrul Insitutului de Cercetare a Cancerului Roswell Park din New York.