Durerile în gât. Vezi când trebuie să te îngrijoreze:

(Last Updated On: November 9, 2016)

Atenție! Vine sezonul rece, iar durerile în gât pot apărea din ce în ce tot mai des. Chiar dacă
crezi că durerile în gât apar doar atunci când ești răcit, te poți înșela, acestea pot avea diverse cauze care necesită să fie tratate diferit. Iată câteva semne care ar putea să vă alarmeze atunci când acuzați dureri în gât.

Semnale de alarma
La primele semne de durere este indicata administrarea de medicamente simptomatice sub forma de tablete sau spray. In cazul in care durerea persista, trebuie obligatoriu mers la medic, potrivit farmaciata.ro.

15046372_337253499975527_830013714_n

Oricare dintre situatiile urmatoare trebuie tratata cu maxima seriozitate:

Durerea nu dispare in urma tratamentului corect condus;

Apare o limitare a deschiderii gurii;

Durerea iradiaza in ureche;

Durerea este insotita de modificari ale vocii, ale respiratiei si de imposibilitatea persoanei de a se alimenta.

Cand ne tratam singuri si cand mergem la medic?
Indicat ar fi ca nicio persoana sa nu se trateze singura mai mult de trei zile, iar acest lucru sa se intample numai atunci cand sunt prezente si alte semne de viroza, cum ar fi febra, cefaleea, durerile musculare, obstructia nazala, de obicei in perioadele de epidemie.

In toate celelalte cazuri, ar trebui mers la medicul de familie, iar acesta va hotari cand trebuie sa apeleze la medicul specialist. Specialistul ORL va face un consult amanuntit, obligatoriu un examen fibroscopic care investigheaza tractul aerodigestiv superior si, eventual, va preleva biopsii din zonele suspecte.

Tratamente naturistedureri in gat
Pentru durerea de cauza virala se pot folosi preparate sub forma de spray sau tablete cu propolis ori complexe, care contin o combinatie de plante. Ceaiul cald, nu fierbinte, cu miere, cu lamaie este un remediu util pentru infectiile acute, atat pentru ca ele calmeaza mucoasa faringiana iritata, cat si pentru efectul hidratant.

Este stiut faptul ca pacientul cu viroza si febra are nevoie de o hidratare corecta. Atentie! Bauturile fierbinti sunt interzise. Pot favoriza dezvoltarea unor tumori!

Raguseala. Cand este necesara pauza vocala?
Durerile in gat, insotite de raguseala, presupun o afectare a corzilor vocale. In caz de raguseala, se administreaza medicamente simptomatice. In situatia in care persista mai mult de 7-10 zile, vizita la ORL este obligatorie.

Recomandarea de a merge la medic este valabila si atunci cand raguseala nu este insotita de durere. Cauzele raguselii sunt multiple, de la simple infectii acute la boli precum TBC, la efortul vocal incorect sau cancer. Pauza vocala are legatura cu laringita, care nu este insotita de durere in gat, ci doar de modificarea vocii. Pauza vocala totala este necesara in putine situatii, dar numai dupa un consult al medicului specialist.

In absenta tratamentului antibiotic corect, anginele acute bacteriene se pot complica, aparand un flegmon periamigdalian si, in cazuri rare si grave, chiar adenoflegmoane laterocervicale care necesita tratament chirurgical.