E 621 – drogul legal din alimente pe care-l mănânci aproape zilnic. Vezi de ce este periculos:

(Last Updated On: July 25, 2017)

Înainte de a procura un produs, citiți lista de aditivi. Cu toții cunosc despre utilizarea e- urilor în produsele alimentare, unele sunt pentru a le menține proaspete o perioadă mai lungă, altele pentru a intensifica gustul. E621 este folosit pe larg în industria alimentară, însă acesta este considerat drept drogul legalizat despre care producătorii preferă să nu vorbească. Aflați în care produse se găsește, și care sunt riscurile pentru organism în cazul consumului acestui aditiv.

E621 este, de fapt, glutamatul de sodiu, un aditiv pe care il regasim in majoritatea alimentelor. Este foarte utilizat la mancarea rapida preparata in restaurante si este adaugat pentru a da savoarea bucatelor.

15151566_343650972669113_706060417_n

Este un praf cristalin asemanator sarii, iar la gust seamana cu supa de taitei cu carne de pui. E621 poate fi adaugat in absolut orice aliment, fie ca e vorba despre dulciuri sau pizza congelata, informează sanatate.bzi.ro.

De ce este periculos acest aditiv?

In primul rand, glutamatul de sodiu creste apetitul culinar si incurajeaza mancatul in exces. Actioneaza ca un drog asupra creierului si patrunde foarte usor in vasele de sange. Este responsabil de transformari genetice responsabile cu gustul.

Glutamatul de sodiu poate fi gasit in cartofii pai, sosurile picante ori maioneza, supele semipreparate, salam, bere sau produsele de foietaj.

Astazi, in industria alimentara, se folosesc peste 200 de milioane de tone de glutamat de sodiu la nivel global. Legat de acest aditiv poate aparea sindromul restaurantului chinezesc, adica un cumul de manifestari ale organismului destul de neplacute: ameteli, tulburari de vedere, migrene, dezechilibre hormonale, slabiciune in muschi, dureri in piept etc.

E621 a fost descoperit in anul 1907 in Japonia, de catre Ikeda Kikunae. Acesta a observat cum glutamatul schimba complet gustul unui produs alimentar fara savoare. In timpul experimentelor realizate in Japonia, sobolanii care consumau zilnic glutamat de sodiu in cantitati medii se confruntau cu serioase tulburari de vedere dupa cateva luni.

Ai mare grija cand mergi la cumparaturi. Verifica de fiecare data ce contine produsul pe care vrei sa il consumi, iar daca are in componenta glutamat de sodiu, mananca-l in cantitati moderate. Un adult are nevoie doar de 1,5 grame de glutamat de sodiu pe zi. Orice cantitate care o depaseste pe aceasta duce la dezechilibre serioase in organism.