Gripa. De ce trebuie sa ma vaccinez impotriva gripei? Vezi ce spun medicii:

(Last Updated On: November 24, 2016)

Știai că cea mai eficientă metode de protecție împotriva gripei rămâne totuși a fi vaccinul
antigripal? Chiar dacă există multe controverse cu privire la acest vaccin, Centru de Prevenire și
Control al Bolilor afirmă că vaccinul antigripal administrat în fiecare an este unul foarte important, mai ales pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta diferite complicații legate de gripă.

Iată câteva întrebări importante la care răspund medicii:
De ce trebuie sa ma vaccinez impotriva gripei?

Gripa este o afectiune grava, care poate duce la spitalizare si, uneori, chiar deces. Fiecare sezon de gripa este diferit, iar gripa poate afecta diferit persoanele. Statisticile arata ca in timpul sezoanelor de gripa din ultimii ani din SUA, intre 80% si 90% din decesele legate de gripa au avut loc la persoanele cu varste peste 65 de ani, informează reginamaria.ro.

Vaccinul antigripal ofera cea mai buna protectie impotriva gripei sezoniere si reduce semnificativ raspandirea virusurilor gripale. Cu cat se vaccineaza mai multe persoane, cu atat sunt mai mici sansele ca gripa sa se raspandeasca in comunitate.

Cine ar trebui sa se vaccineze in sezonul de gripa 2016-2017?

Toata lumea incepand cu varsta de 6 luni ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei in fiecare sezon. Vaccinarea ca masura de preventie impotriva gripei este deosebit de importanta pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicatii legate de gripa.
Cine nu ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei?
Sunt foarte rare cazurile in care vaccinul antigripal nu poate fi recomandat unei persoane. Aceasta decizie depinde de factori ca: varsta, starea de sanatate si orice alergii la vaccinul gripal sau la componentele sale.

Persoane care nu pot fi vaccinate:
• Copii mai mici de 6 luni, care sunt prea mici pentru a fi imunizati
• Persoane cu alergii severe la vaccin sau orice ingredient al acestuia, cum ar fi gelatina, antibiotice, etc
Discuta cu medicul de familie inainte de a te vaccina daca:
• Ai alergie la oua sau la alte componente ale vaccinului.
• Ai sau ai avut Sindromul Guillain-Barre (o boala severa paralizanta)
• Nu te simti bine

Cand trebuie sa ma vaccinez?

Vaccinarea impotriva gripei ar trebui sa inceapa imediat ce vaccinul devine disponibil, in luna octombrie/noiembrie. Vaccinul trebuie oferit pe tot parcursul sezonului de gripa, inclusiv in luna ianuarie.

Cum organismul produce anticorpi pentru a ne proteja impotriva infectiei cu virus gripal in aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului, este recomandat ca persoanele sa se vaccineze din timp, astfel incat sa fie protejate inainte ca gripa sa inceapa sa se raspandeasca in comunitate.

De ce am nevoie de vaccin antigripal in fiecare an?
Vaccinul antigripal este necesar in fiecare sezon de gripa pentru doua motive. In primul rand, raspunsul imun al organismului la vaccin scade in timp, iar administrarea anuala ofera o protectie optima. In al doilea rand, virusurile gripale sunt in continua schimbare, iar continutul vaccinului gripal este revizuit in fiecare an si, uneori, este actualizat pentru a tine pasul cu modificarile virusurilor gripale. Pentru cea mai buna protectie, toata lumea, incepand cu varsta de 6 luni, ar trebui sa se vaccineze in fiecare an.

Vaccinul antigripal isi face efectul imediat dupa administrare?

Nu. Este nevoie de aproximativ doua saptamani dupa administrarea vaccinului pentru producerea de anticorpi care ofera protectie impotriva infectiei cu virus gripal. De aceea, este de preferat sa te vaccinezi din timp, la inceputul sezonului de gripa.

Cum functioneaza vaccinul antigripal?

Vaccinurile gripale ajuta organismul sa dezvolte anticorpi impotriva virusurilor gripale, in aproximativ doua saptamani dupa administrare. Acesti anticorpi asigura o protectie impotriva infectiei cu virusurile incluse in vaccin.

Vaccinul impotriva gripei sezoniere protejeaza impotriva virusurilor gripale care, conform cercetarilor in domeniu, vor circula in timpul sezonului gripal din anul viitor. Vaccinurile gripale traditionale (trivalente) sunt facute pentru a oferi protectie impotriva a trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) si un virus gripal B. De asemenea, exista vaccinuri facute pentru a proteja impotriva a patru virusuri gripale – vaccinuri tetravalente. Acestea ofera protectie impotriva acelorasi virusuri ca vaccinul trivalent la care se adauga un virus suplimentar B.

Pot face gripa sezoniera chiar daca m-am vaccinat anul acesta?

Da. Capacitatea vaccinului gripal de a proteja o persoana depinde de diversi factori, inclusiv varsta, starea de sanatate si asemanarile dintre virusurile gripale utilizate in realizarea vaccinului si cele care circula in comunitate. Daca virusurile din vaccin si virusurile gripale care circula in comunitate sunt foarte apropiate, eficacitatea vaccinului este mai mare. Chiar si atunci cand virusurile nu sunt foarte asemanatoare, vaccinul ofera protectie multor persoane si previne instalarea complicatiilor asociate gripei. Asta pentru ca anticorpii creati ca raspuns la vaccin pot oferi o oarecare protectie (numita protectie incrucisata) impotriva multor virusuri gripale, diferite intre ele.

Pot face gripa din cauza vaccinului antigripal?

Nu, vaccinul antigripal nu poate provoca gripa. Vaccinurile gripale care sunt administrate printr-o injectie sunt facute in doua moduri:
• Cu tulpini gripale inactivate, deci nu sunt infectioase
• Fara niciun virus gripal, cum este cazul vaccinului antigripal recombinant.

Vaccinul antigripal nu provoaca gripa, insa poate avea o serie de reactii adverse usoare, de scurta durata, precum:
• Ulceratie, roseata sau umflaturi in zona in care vaccinul a fost administrat
• Febra (usoara)
• Dureri musculare

Ce tipuri de vaccinuri gripale sunt disponibile?

CDC recomanda utilizarea vaccinurilor gripale injectabile (inclusiv vaccinurile gripale inactivate si vaccinuri gripale recombinante) in timpul sezonului gripal 2016-2017. Sunt disponibile ambele vaccinuri antigripale – trivalente si tetravalente.
Vaccinuri antigripale trivalente:
• Doze de vaccin trivalent standard (IIV3), fabricate cu ajutorul unui virus crescut in oua.

Sunt aprobate doze diferite pentru diferite grupe de varsta. Cele mai multe doze sunt injectate in brat (intramuscular), dar pot fi administrate si cu ajutorul unui dispozitiv jet injector persoanelor cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani
• O doza mare de vaccin trivalent, aprobata pentru persoanele peste 65 de ani.
• O doza de vaccin trivalent recombinata fara ou, aprobata pentru persoanele peste 18 ani
• O doza de vaccin antigripal trivalent facut cu adjuvant (un ingredient care dermina un raspuns imun mai puternic), aprobat pentru persoanele cu varste peste 65 ani

Vaccinuri gripale tetravalente:
• Doze de vaccin tetravalent, aprobate pentru a fi utilizate pe diferite grupe de varsta
• Un vaccin antigripal tetravalent intradermic, care este injectat in piele si nu in muschi cu ajutorul unui ac mult mai mic decat in cazul vaccinul antigripal obisnuit. Este aprobat pentru persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani
• Vaccin tetravalent care contine un virus crescut in culturi de celule, aprobat pentru persoanele cu varste peste 4 ani. Acest vaccin reprezinta o noutate a sezonului gripal 2016-2017, anunta expertii CDC

Sunt recomandate anumite vaccinuri antigripale?

Pentru sezonul de gripa 2016-2017, Comitetul consultativ privind practicile de imunizare (ACIP – Advisory Committee on Imunization Practices) din cadrul CDC recomanda vaccinarea impotriva gripei pentru toata lumea, incepand cu varsta de 6 luni, fie cu vaccin inactivat (IIV) fie cu vaccin recombinant (RIV).

Vaccinul antigripal tip spray nazal (vaccin gripal cu virus viu atenuat sau LAIV) nu trebuie utilizat in sezonul de gripa 2016-2017.
Nu exista nicio preferinta pentru un vaccin sau altul din cele recomandate si aprobate. Exista mai multe optiuni de vaccin la dispozitie, insa cel mai important lucru este ca toate persoanele, incepand cu varsta de 6 luni, sa se vaccineze impotriva gripei, in fiecare an. Daca ai intrebari despre vaccinul antigripal, discuta cu medicul de familie!