Psiholog, “Antrenorul Minţii”: „Oamenii se pot îmbolnăvi psihic pentru că se raportează prea mult la trecut şi se gândesc prea mult la viitor”

(Last Updated On: November 7, 2016)

Toate problemele psihice și comportamentale dispar atunci când omul trăiește cu prezentul, fără a se raporta la trecut sau a se gândi prea mult la viitor. Raportându-te la trecut nu faci decât să trăiești cu el și să pierzi momente importante din prezent.

Și gândul la viitor îți poate influența starea de sănătate, se adaugă prea multe griji care încă nu au avut loc. Psihologul Alexandru Pleșca ne povestește despre cum se pot îmbolnăvi oamenii dacă refuză să trăiască în prezent.

14958787_336258176741726_1763020941_n

Doar în acele clipe critice, crede psihologul Alexandru Pleşea, oamenii sunt capabili să înţeleagă cu adevărat puterea prezentului şi cum trecutul şi viitorul sunt doar nişte proiecţii ale minţii noastre asupra percepţiei realităţii, potrivit doctorulzilei.ro.

“Percepția este transformată de identificările pe care le avem între ce vedem, simțim și ce gândim în acel moment. Cu cât mai mare este intensitatea acelui moment critic, cu atât mai mult noi îl fixăm în realitatea noastră și ne raportăm la el.

Raportându-ne la trecut, nu facem decât să trăim cu el. Imaginându-ne despre viitor, nu facem decât să trăim cu el. Orice gând trece prin mintea noastră și ne ocupă spațiul îl numim imaginație, pentru că el vine fără să vrem noi. Nu este un gând intențional.

Este un gând neintențional care ne absoarbe ce facem și uităm de noi. Toate problemele psihice și comportamentele dispar în clipa în care omul este în PREZENT, în clipa în care știe și observă că face orice face. Testarea vine din efortul pe care omul îl poate face stând cu atenția la ce face, nelăsând imaginația sau experiențele să intervină în mintea sa”, consideră psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Minţii”.

În opinia specialistului, oamenii se raportează mult prea mult la trecut şi îşi proiectează la fel de mult evenimente şi gânduri în viitor, încât psihicul lor va cunoaşte câteva dereglări majore care vor conduce la stări de anxietate, stres, tulburări comportamentale etc.

“În momentul în care vom înceta să ne raportăm atât de mult la trecut şi viitor şi ne vom canaliza toate gândurile, emoţiile şi sentimentele în prezent, atunci vom începe procesul nostru de vindecare psihică.

Mintea umană nu este construită astfel încât să îşi centreze energiile pe planuri sub-realiste sau supra-realiste, ci natura ei este să trăiască prezentul, să se bucure de el. Doar în acest fel îşi poate păstra echilibrul”, crede psihologul Alexandru Pleşea.