3 alimente care te fac mai fericită!

(Last Updated On: November 4, 2016)

Datorită ritmului accelerat de viață, stresului atât la locul de muncă cât și acasă, schimbărilor din atmosferă și chiar din organism, avem nevoie de pauze de satisfacție și de fericire. Iar aceste momente de fericire sunt cauzate de nimeni altele decât de endorfine, substanțe care induc o stare de bine, de fericire sau de euforie.

Pentru a păstra aceste senzații de bine, există anumite alimente care ajută la producerea de endorfine. Iată 3 dintre acestea!

14971347_334565036911040_1519814452_n

(foto: pngall.com)

Ciocolata
Ciocolata neagră, datorită polifenolilor şi altor antioxidanţi din compoziţie, reduce inflamaţia, scade tensiunea arterială, reduce colesterolul rău, creşte nivelul colesterolului bun şi îţi protejează sănătatea arterelor, potrivit csid.ro.

Ea conţine şi anumite substanţe chimice care ajută la eliberarea endorfinelor. Sunt aproape 140 de studii realizate în ultimii 40 de ani care au ca personaj principal ciocolata şi beneficiile ei. Unul dintre ele, realizat la Universitatea din Copenhaga, spune că ciocolata diminuează apetitul pentru alimente nesănătoase. O altă veste bună constă în faptul că s-a ajuns la concluzia că ea scade riscul morţii dintr-o cauză cardiovasculară cu 19 procente.

Vestea proastă este că, pentru a-ţi îmbunătăţi sănătatea şi pentru a avea acea stare de bine (nu de alta dar este demonstrat că anandamida din compoziţia ciocolatei are efecte similare cu cele ale marijuanei!) ai nevoie doar de 6,7 grame/zi.

Echivalentul unui pătrăţel de două, trei ori pe săptămână. Se pare că un consum mai mare duce la dispariţia beneficiilor.

Vanilia
Conform unui studiu realizat la Centrul de Cancer Memorial Sloan-Kettering din New York, pacienţilor cărora li s-a oferit să miroasă aromă de vanilie înaintea unui examen RMN au declarat că le-a scăzut anxietatea aproape la jumătate.

Pentru a te bucura de eliberarea de endorfine, adaugă un strop sau două de extract de vanilie în cafea/ceai/lapte de migdale sau chiar în apă de dimineaţă, aprinde o lumânare parfumată cu aromă de vanilie sau adaugă ulei esenţial de vanilie în cada de baie.

Condimentele iuţi
Gustul picant este, de fapt, o senzaţie de durere. Capsaicina – substanţa chimică din ardeii iuţi – se “leagă” de proteine sau de receptorii de durere din celulele nervoase aflate în mucusul membranelor din nas şi gură. Impulsul nervos produs în acest fel ajunge prin nervul trigemen în creier creând o senzaţie de arsură dureroasă.

Aceiaşi receptori reacţionează la căldură, aşa că atunci când mâncăm alimente picante calde, efectul este şi mai intens.

Pentru a diminua senzaţia de arsură dureroasă, organismul eliberează endorfine. Şi, de aici, starea de bine pe care o poţi obţine mâncând pur şi simplu un ardei iute sau punând un praf de chilli sau fulgi de chilli peste ceea ce mănânci.