Ai dureri de stomac? Încearcă să le calmezi cu tătăneasă!

(Last Updated On: November 10, 2016)

Beneficiile acestei plante sunt cunoscute încă de pe vremea dacilor. Chiar și medicii o recomandă în tratarea diverselor probleme, cum ar fi iritațiile, inflamațiile. V-am intrigat? Este vorba despre „tătăneasca” planta minune care este folosită și în tratarea durerilor de stomac sau reumatice. În plus că mai are și acțiune antiinflamatoare și cicatrizantă. Mai multe despre beneficiile acei plante le găsiți în articolul următor.

Tătăneasa are acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă, fiind benefică în caz de dureri articulare, nevralgii, luxaţii, fracturi şi inflamaţie a tendoanelor, informează clicksanatate.ro.

15032394_337796883254522_782874366_n

În caz de reumatism, planta se poate utiliza sub formă de unguent, tinctură diluată, cataplasme (planta mărunţită şi înmuiată în alcool medicinal), infuzie sau decoct concentrat din frunze, care se adaugă în apa de baie.

Bursita (inflamaţie a mucoasei care căptuşeşte zonele în care oasele, tendoanele sau ligamentele au mişcări de frecare) se tratează cu unguent de tătăneasă. Cataplasmele cu decoct de tătăneasă ( obţinut din 4-5 linguri de rădăcină de plantă la 250 ml cu apă) sunt de ajutor în contuzii. În caz de fractură şi luxaţie pui pe zona afectată comprese cu infuzie concentrată.

Utilă în mai multe afecţiuni ale pielii
Unguentul preparat din tătăneasă ajută la refacerea şi cicatrizarea pielii, dacă ai avut o rană, o arsură sau dacă ai suferit o intervenţie chirurgicală. Decoctul ajută la ameliorarea simptomelor psoriazisului (se pun comprese), dar şi a abceselor dentare (faci gargară de câteva ori pe zi) şi a hemoroizilor.

„Durerile şi sângerările cauzate de hemoroizi sunt diminuate în urma unor băi de şezut cu infuzie călduţă concentrată sau cu decoct de tătăneasă (în asociere cu coajă de stejar, gălbenele, muşetel, coada-şoricelului, coada-calului, pelin), efectuate de 2-3 ori pe zi“, explică dr. Ruxandra Constantina, medic specialist în medicină de familie şi apifitoterapie. Ca să prepari decoctul, pui la fiert 2 linguri de rădăcină uscată, la 400 ml de apă.

Ameliorează simptomele ulcerului
Tătăneasa poate fi administrată şi intern, sub formă de infuzie, macerat la rece, decoct, pulbere, comprimate, potrivit dr. Ruxandra Constantina. Este utilă în caz de gastrită şi ulcer duodenal, având efect cicatrizant şi calmant, datorită alantoinei, substanţă care se găseşte în rădăcinile plantei.

Este benefică în tratarea colitelor şi enteritelor, pentru că are efect antidiareic şi astringent. Datorită proprietăţilor expectorante, decongestive şi emoliente, ameliorează simptomele bronşitei. De asemenea, are şi efecte antitumorale.

Atenţie!

Tratamentele interne se fac numai la recomandarea şi sub observaţia medicului.

Ovulele sau supozitoarele cu tătăneasă (în asociere cu alte plante sau produse apicole) sunt utile în caz de iritaţii, inflamaţii şi infecţii genitale. Şi granulele homeopate cu tătăneasă, în diferite diluţii, au acţiune excelentă în caz de fracturi şi osteoporoză. Este bine să se ceară avizul unui medic apifitoterapeut înaine de administrare.

În caz de supradozare poate afecta ficatul, poate să scadă absorbţia vitaminei B12 şi a fierului. Nu se administrează femeilor însărcinate, celor care alăptează şi nici copiilor.