De ce crezi că ţi se face pielea de găină când îţi este frig?

(Last Updated On: November 9, 2016)

Te-ai întrebat vreodată, de ce ți se face pielea de găină atunci când te afli la temperaturi scăzute? Acesta nu este nimic altceva decât un fenomen fiziologic moștenit de la strămoșii noștri
îndepărtați și care apare atunci când organismul este încălzit suplimentar de tensiunea musculară
provocată de piloerecție.

Acest fenomen apare nu numai atunci când îți este frig, dar și atunci
când ești foarte emoționat sau speriat. Această reacție este întâlnită atât la oameni cât și la
animale. De fapt este un reflex, ca și tusea, clipitul sau strănutul.

15049792_337251616642382_51188299_n

Oamenii experimentează senzaţia de „piele de găină” nu doar când resimt frigul, dar şi în situaţii cu mare încărcătură emoţională, cum ar fi atunci când participă la propria nuntă, stau pe un podium şi ascultă imnul naţional, ascultă un cântec care le trezeşte amintiri care i-au marcat profund sau vizionează filme din categoria horror, scrie realitatea.net.

Denumit în termeni medical-ştiinţifici cutis anserina sau reflexul pilomotor, acest fenomen fiziologic nu apare doar atunci când organismul resimte frigul sau senzaţiile de teamă şi cele încărcate emoţional, ci este şi un simptom clasic al unor afecţiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului sau ale hiper-reflxului autonom.

Reflexul pilomotor este omniprezent şi în cazul consumatorilor de droguri de înalt risc precum heroina şi se manifestă atunci când aceste persoane nu-şi procură în timp dozele.

La oameni, reflexul pilomotor apare cel mai frecvent pe antebraţe, dar poate apare şi în regiunea pieptului, gâtului, picioarelor sau altor zone corporale cu pilozitate. La unii oameni se poate manifesta şi în regiunea feţei sau pe cap.