Unde se gasesc cele mai multe bacterii in casele noastre?

(Last Updated On: November 24, 2016)

Igiena este unul din punctele forte pentru păstrarea unui corp sănătos, iar atunci când vine vorba despre curățenia din casa dumneavoastră, aceasta nu trebuie lăsată de pe o zi pe alta, căci cuibul de bacterii poate fi extraordinar de bogat.

Profesorul american Aaron Carroll, vine cu o noutate importantă pentru fiecare din noi, în urma unei cercetări vaste cu privire la sursele de bacterii din casele oamenilor și cele mai fierbinți locuri.

15227863_344724442561766_395764314_n

Aaron Carroll, un profesor de pediatrie american de la Indiana University a publicat un articol în New York Times în care răspunde la provocatoarea întrebare: ce facem cu mâncarea care ne-a căzut din mână pe jos în bucătăria din casă? O aruncăm îngroziţi de pericolele ce ne-ar paşte ţinând cont de bacteriile ajunse pe bucăţica căzută sau ignorăm pericolul şi o mâncăm?

Răspunsul pediatrului a fost destul de neaşteptat: dacă bucăţica căzută din mână a stat pe jos mai puţin de 5 secunde, adică dacă o ridicăm imediat după ce a căzut, nu ar exista pericole mari în a o consuma.

Deci sfatul lui Aaron Carroll este să consumăm mâncarea chiar dacă ne-a căzut din mână, potrivit evz.ro.

Ba mai mult, Carroll susţine că în majoritatea caselor noastre există locuri mult mai periculoase, în sensul că acestea adăpostesc mult mai multe colonii de bacterii decât podelele bucătăriei.

Pentru a susţine aceste idei Carroll a prezentat analizele efectuate de către microbiologul de la Arizona University, Charles Gerba, care a făcut măsurători precise asupra coloniilor de bacterii în diverse locuri din casă.

Ce anume a descoperit Gerba?

Pe podeaua din bucătărie se găsesc în medie 3 colonii de bacterii pe o suprafaţă de circa 6 centimetri pătraţi (3 CFU/sq. inch). Sunt multe sau puţine? Depinde! Să vedem care este situaţia în alte locuri din casele noastre. În frigider sunt mai multe colonii de bacterii decât pe podea – se găsesc circa 4 colonii de bacterii la fiecare 6 centimetri pătraţi.

Gerba a măsurat inclusiv ce se întâmplă în baie. A descoperit că pe capacul de la WC numărul colonilor de bacterii este… extrem de scăzut (asta bineînţeles dacă se face curăţenie aşa cum trebuie în baie). Acest număr este de 0.68 CFU/sq., în timp ce pe maneta/mânerul de tras apa se găsesc 34.65 CFU/sq în. Deci este mult mai probabil să ne îmbolnăvim din cauza bacteriilor de pe mânerul de tras apă decât din pricina celor de pe capacul WC-ului.

Care este însă obiectul cu cele mai multe colonii de bacterii descoperit?

Greu de crezut – însă este buretele cu care spălăm vasele. Pe acesta se găsesc circa 20 de milioane de CFU/sq. inch! Cu adevărat incredibil – un adevărat focar de infecţii. Din acest motiv este recomandat să schimbăm destul de des buretele cu care spălăm vasele, chiar şi atunci când acesta pare încă nou – deoarece ascunde multe pericole nevăzute (micile bacterii care se dezvoltă într-un mediu propice pe acest burete).

Multe alte obiecte sunt pline de colonii de bacterii. În clinicile medicale a fost descoperit că un pericol este reprezentat de telefoanele celulare ale medicilor  – s-a demonstrat că 95% din aceste telefoane sunt contaminate cu bacterii nosocomiale care pot provoca multe neplăceri bolnavilor dacă intră în contact cu acestea.

Cum putem evita contaminarea cu aceste bacterii? Aaron Carroll susţine că o metodă foarte eficace este spălatul pe mâini. Mai ales înainte de a mânca spălarea pe mâini  este necesară întrucât evită ca bacteriile să ajungă în stomac şi de acolo să se răspândească în organism.

Carroll a explicat cum că majoritatea oamenilor  reacţionează în două moduri diferite atunci când îşi dau seama cât de plin de bacterii este mediul în care trăiesc: fie devin paranoici şi curaţă totul în mod compulsiv folosind  exagerat dezinfectantul pentru mâini, fie realizează că avem un sistem imunitar puternic şi că suntem în contact cu obiete pline de bacterii de foarte multă vreme, sistemul nostru imunitar salvându-ne de la contaminare.

Carroll face parte din al doilea grup – motiv pentru care atunci când scăpă din mâna mâncarea pe jos o ridică şi continuă să o mănânce. Fiecare dintre noi însă, susţine Carroll, fiind informat de riscurile din casă, poate decide dacă va proceda ca el sau, dimpotrivă, pentru a evita chiar şi un risc mic, va arunca orice bucăţică de mâncare căzută pe jos.