Vezi ce se întâmplă în corpul tău dacă fumezi un pachet de țigări pe zi, timp de un an

(Last Updated On: November 12, 2016)

Toți fumătorii știu căacest obicei dăunează grav sănătății și totuși continuă în fiecare zi să se țină de acest viciu neplăcut. Cu atât mai mult, unii ajung să consume câte un pachet de țigări pe zi. Dar știi ce se întâmplă cu organismul tău dacă fumezi câte un pachet de țigări pe zi o perioadă mai îndelungată?

Cercetătorii de la Institutul Wellcome Trust Sanger au descoperit că pe lângă riscul crescut de cancer fumatul provoacă peste 150 de mutații în fiecare celulă din fiecare.

15050037_1707400359575538_1299573292_n

Studiul dezvăluie o legătură directă între numărul de ţigări fumate în timpul vieţii şi numărul mutaţiilor din ADN-ul tumoral. Cele mai multe mutaţii au fost descoperite în cazul cancerului de plămâni însă, şi alte tumori din restul părţilor corpului conţineau mutaţii asociate fumatului, fapt ce explică modul în care fumatul provoacă nenumărate forme de cancer, potrivit doctorulzilei.ro.

Fumatul provoacă moartea a 6 milioane de vieţi omeneşti în fiecare an, iar dacă acest viciu va continua să persiste, Organizaţia Mondială a Sănătăţii preconizează că vor avea loc peste un miliard de decese provocate de fumat, în acest secol. Fumatul este asociat cu 17 tipuri de cancer, însă până acum nimeni nu cunoştea mecanismul prin care tutunul provoacă aceste tipuri de cancer.

Cancerul este provocat de mutaţiile celulelor de ADN. În cadrul primului studiu, cercetătorii au analizat 5.000 de tumori comparând cancerul fumătorilor cu cel al nefumătorilor. Aceştia au descoperit mutaţii specifice în ADN-ul fumătorilor şi au calculat numărul mutaţiilor descoperit în diferitele forme de cancer.

Autorul a descoperit că fumatul, în medie, a unui pachet de ţigări pe zi produce 150 de mutaţii în fiecare celulă din plămân, anual. Aceste mutaţii reprezintă fiecare un punct potenţial de degradări genetice care în cele din urmă vor provoca cancerul.

Dr. Ludmil Alexandrov, autorul lucrării, a declarat: ,,Până acum aveam multe dovezi epidemiologice care dovedeau că fumatul provoacă tumori”.

Celelalte organe din corp sunt, de asemenea, afectate de fumatul unui pachet de ţigări pe zi, numărul estimat pentru laringe fiind de 97 de mutaţii în fiecare celulă, 39 de mutaţii în fiecare celulă din faringe, 23 de mutaţii în celulele din gură, 18 mutaţii în vezica urinară şi 6 mutaţii în celulele din ficat în fiecare an.