Vezi de ce copiii ar trebui să doarmă în camera părinților, în primul an de viață

(Last Updated On: November 2, 2016)

Ați format recent o familie în care a apărut un bebeluș? Recomandările Academiei Americane de Pediatrie sunt direcționate anume spre această categorie de persoane. În urma cercetărilor cu o
durată de decenii, specialiștii vin cu o noutate importantă pentru familiile care au nou născuți.

Primul an de viață al copilului, acesta trebuie să doarmă în cameră cu părinții, pentru a reduce riscul de moarte subită infantilă. Nu lăsați bebelușul să doarmă singur în cameră, pe suprafețe ca fotoliul sau canapeaua.

14914722_333461623688048_2059197439_n

”Parintii nu ar trebui sa culce copilul pe canapea, pe sofa sau pe fotoliu, singur sau cu cineva”, a declarat, luni, Rachel Moon, autoarea principala a unui studiu care a dus la noile recomandari, descrise intr-o lucrare prezentata luni in cadrul conferintei nationale AAP din San Francisco. ”Aceste suprafete sunt extrem de periculoase”, a atras atentia aceasta, informează medlive.hotnews.ro.

AAP a formulat astfel de recomandari inca din anii ’90, acestea reducand riscul de moarte subita in cazul nou-nascutilor cu circa 50%.

Aproximativ 3.500 de nou-nascuti mor in fiecare an in Statele Unite din cauza unor cauze ce au legatura cu somnul. Printre acestea se numara sindromul de moarte subita infantila, sufocarea sau strangularea accidentala, au atras atentia specialistii.
Decesele ca urmare a sindromului de moarte subita infantila au atins un plafon in ultimii ani, insa constituie in continuare principala cauza de deces a copiilor cu varste intre o luna si un an.

Conform AAP, copiii foarte mici ar trebui sa doarma pe spate, pe o suprafata curata, fara sa aiba jucarii si paturi in preajma.

Peter Richel, directorul Departamentului de pediatrie din cadrul Northern Westchester Hospital, a declarat ca noile recomandari presupun ca medicii sa modifice unele dintre sfaturile pe care le dau parintilor. Acesta a amintit ca ”multi pediatri sugereaza ca de la doua luni nou-nascutii sa stea in camera lor si sa fie folosit un monitor pentru a le auzi plansetele provocate de foame”.

De asemenea, noile recomandari prevad ca nou-nascutul sa ia contact cu pielea mamei ”imediat dupa nastere pentru cel putin o ora, de indata ce aceasta este stabila din punct de vedere medical si treaza”, mai arata sursa citata.