Vezi de ce trebuie să mănânci cartofi fierți reci sau banane

(Last Updated On: November 15, 2016)

O veste bună și pentru iubitorii de carne roșie. Specialiștii recomandă ca aceștia să introducă în regimul lor alimentar banane sau cartofi fierți reci. Se pare că acestea au un efect protector, stimulând generarea unor substanțe care inhibă apariția unui anumit tip de cancer. Specialiștii australieni au realizat această cercetare pe mai mulți voluntari.

Cei care mănâncă mai des carne roşie au un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer colorectal, dar unele studii arată că un anumit timp de carbohidrat – numit amidon rezistent – poate avea un efect protector, stimulând generarea unor substanţe care atenuează schimbările genetice care preced apariţia acestui tip de cancer.

15058782_340258896341654_1943868368_n

Specialiştii australieni au cercetat acest efect pe mai mulți voluntari, potrivit clicksanatate.ro.

Pericol de cancer colorectal
Aceştia au mâncat, timp de 4 săptămâni, cantităţi mari de carne roşie, după care cercetătorii au prelevat celule din intestin şi le-au analizat. Au observat o creştere a numărului de molecule de microARN – lanţuri scurte de ARN care pot dezactiva anumite gene – numite miR17-92 şi miR21. Această creştere este asociată cu proliferarea celulelor tumorale specifice cancerului colorectal şi cu şanse mai mici de supravieţuire la persoanele cu acest tip de cancer.

Un bun antidot
În următoarea etapă a studiului, voluntarii au consumat, timp de încă o lună, tot o alimentaţie bogată în carne roşie, dar la care a fost adăugat şi amidon rezistent, administrat sub forma unei băuturi. Însă amidonul rezistent se găseşte şi în mod natural în unele alimente, de exemplu în banane şi în cartofii fierţi sau copţi care au fost lăsaţi să se răcească.

Cercetătorii au analizat şi de această dată celule din intestinul participanţilor, constatând că nivelul de miR17-92 scăzuse până aproape de nivelul iniţial, cel de dinaintea introducerii dietei bogate în carne roşie. Nu s-a constatat nicio modificare a nivelului miR21.

Aceste schimbări indică faptul că amidonul rezistent are efecte complexe, pe care cercetătorii şi-au propus să le studieze mai detaliat în continuare.