Când trebuie să spui copilului că nu există Moş Crăciun? Vezi sfatul psihologilor:

(Last Updated On: December 3, 2016)

Copii sunt primi prinși în „magia” Crăciunului, iar cel mai important moment pentru ei este venirea lui moș Crăciun cu daruri. Unii nu dorm, așteptându-l să vină, alți mai norocoși îl primesc pe moș Crăciun acasă, cu bunăvoința unui vecin. Cert este că pentru copii este o mare sărbătoare.

Pentru fiecare părinte există un Crăciun în care această bucurie nu mai este parcă la fel de intensă, acesta fiind Crăciunul în care trebuie să îi spună copilului său că de fapt Moş Crăciun este un personaj fictiv, iar cadourile se pun sub brad de către părinţi.

15328143_349453825422161_1422226335_n

Unii părinţi nu ştiu când să facă acest lucru, lăsând anturajul copilului să îl convingă de acest lucru.

„Nu există o vârstă exactă când îi spunem copilului despre Moş. Cel mai bine e sa le spunem în momentul în care ei ne pun întrebări cu privire la Moş si existenta lui. Desigur că vor simţii emoţii de dezamăgire şi decepţie datorită faptului de a fi prins cu minciuna.

Dacă are o vârstă fragedă, emoţia aşteptării este o bucurie pentru un copil. Deci e foarte bine să amânăm cât putem momentul realităţii!”, afirmă Călin Secan, psiholog pentru adevarul.ro.

O situaţie delicată se întâlneşte în situaţii în care sunt mai mulţi copii, munca părinţilor fiind îngreunată de situaţia de a-l convinge pe cel mai mare dintre copii de a nu desluşi secretul celor mai mici.

Prin desluşirea lui s-ar pierde şi bucuria momentului, dar şi controlul pe care părinţii îl au asupra copiilor sub pretextul Moşului.

„Încercarea de a fi cuminte pentru a-l convinge pe Moşul pentru cadouri este un instrument, o tehnică, metoda de a disciplina copilul. Dacă are fraţi mai mici, e bine să ajutăm copilul să înţeleagă faptul că nu trebuie să le spună şi lor secretul.

Amintim bucuria pe care i-a adus lui Mosul şi ca e bine să nu stricăm bucuria celor din jur”, mai completează psihologul.

Fiecare părinte alege când consideră că este momentul să spună copilului său acest secret, însă este recomandat ca acest lucru să nu aducă schimbări şi copilul să continue să resimtă spiritul sărbătorilor cu aceeaşi bucurie a primirii de cadouri de Crăciun, chiar dacă va şti că acestea vin din partea familiei şi nu a lui Moş Crăciun.