Ții post? Iată cinci lucruri importante pe care ar trebui să le ști

(Last Updated On: December 14, 2016)

Și dacă totuși suntem în perioada postului, când o bună parte din enoriași își supun încercărilor nu doar psihologicul, dar și fiziologicul. Dr. Gheorghe Mencinicopschi dezvăluie 5 secrete importante pe care trebuie să le cunoască fiecare persoană atunci când pornește să țină postul. Aflați care sunt alimentele recomandate spre consum, pentru a nu dăuna organismului.

1.Consumaţi peşte de fiecare dată când aveţi ocazia, însă aveţi grijă cum îl preparaţi!

15494049_1725562051092702_994656055_n

,,De fiecare dată când avem dezlegare la peşte este bine să consumăm acest aliment care ne ajută să ne diversificăm dieta cu proteine şi grăsimi de origine animală de bună calitate. Este foarte important, însă cum îl preparăm, este indicat să gătim la cuptor sau pe grătar şi să evităm să-l prăjim’’, a explicat Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, pentru doctorulzilei.ro.

2.Evitaţi produsele de patiserie sau de panificaţie!

Produsele de patiserie şi panificaţie sunt foarte gustoase şi atrăgătoare, însă este bine să le consumăm cu moderaţie, fiind pline de grăsimi şi zahăr pot dăuna atât siluetei cât şi sănătăţii. Le puteţi înlocui cu pâine şi paste integrale, care sunt mai sănătoase. În afară de făina şi zahărul din compoziţie, produsele de patiserie sunt făcute de obicei cu grăsimi vegetale hidrogenate care pe lângă faptul că sunt duşmanii siluetei, pot cauza apariţia bolilor de inimă. „Majoritatea patiseriilor folosesc margarina pentru prepararea produselor, iar eu personal evit să consum grăsimi vegetale hidrogenate cum este margarina şi nu recomand nimănui să consume margarină nici nepreparată şi mai ales coaptă, cum se găseşte în pateuri, merdenele şi alte produse asemănătoare”, explică medicul nutriţionist Maria Coravu.

3.Consumaţi fructe proaspete şi legume pentru a asimila vitaminele şi mineralele necesare!

Fasolea boabe, lintea mazărea cartofii sunt surse importante de proteine şi fier, iar soia, smochinele şi seminţele de susan ne oferă aportul necesar de calciu.

4.Aveţi grijă la produsele de post din comerţ!

,,Pateul şi caşcavalul de post conţin foarte multe E-uri şi grăsimi hidrogenate, foarte dăunătoare şi plus de asta, au în componenţa lor albumină sau coloranţi de origine animală’’, a adăugat specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi. Cele mai sănătoase alimente de post pe care le găsim în magazine sunt laptele de soia şi brânza tofu.

5.Nu uitaţi să vă hidrataţi!

Este foarte important să vă hidrataţi şi să consumaţi ceaiuri şi în special ceai verde pentru că este bogat în antioxidanţi şi întăreşte sistemul imunitar.

,,Atât în perioadă postului, cât şi în rest moderaţia este regula de bază, mai ales când consumăm alcool sau alimente bogate în grăsimi şi zaharuri. De asemenea, pentru a evita îmbolnăvirea, trecerea de la alimentele de post la cele de origine animală se face treptat’’, Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi