Vezi care sunt alimentele bogate în iod și ce riști dacă ai deficit de iod în organism:

(Last Updated On: December 19, 2016)

În ultimele decenii tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu boli care prezintă o insuficiență de iod în organism, drept rezultat pornind o serie de probleme grave de sănătate, iar activitatea
creierului poate să se reducă până la declanșarea retardului mintal. Aflați care sunt alimentele
recomandate spre consum dacă vă confruntați cu insuficiența de iod, și care sunt riscurile deficitului acestuia.

Iata cateva exemple bogate in iod: hering (66 mg), pastrav (3,5 mg) lactate (4-11mg), creveti (190 mg) legume (1-10 mg), stridii (60 mg), alge (0,3 g), oua de pasare (10 mg), carne (3 mg), potrivit sanatate.bzi.ro.

Carentele unui organism fara iod

Deficitul de iod afecteaza in primul rand dezvoltarea si activitatea creierului. Este cea mai frecventa cauza de declansare a retardului mintal din intreaga lume. Exista 20 de milioane de oameni care sufera de diverse forme de intarziere mintala, cauzata de deficitul de iod din alimentatie.

Femeile insarcinate care nu isi asigura consumul necesar organismului de-a lungul perioadei prezinta riscul de a avea complicatii la nastere, iar copii risca o greutate sub limita normalului. De asemenea, sunt predispusi mult mai frecvent riscului de imbolnavire.

Pot suferi de retard mintal si fizic atat inainte, cat si dupa nastere, pentru ca, ulterior, sa se dezvolte odata cu inaintarea in varsta.

Printre dificultatile pe care le intampina acesti copii se numara greutatile la invatare, performante slabe la scoala. Adultii cu deficit de iod sunt mereu obositi si slabiti. Acest lucru isi pune amprenta asupra modului de lucru, astfel le sunt afectate abilitatile de lucru.

Care sunt simptomele?

Simptomele cele mai raspandite sunt capacitatea de concentrare si atentia redusa. O persoana devine foarte usor irascibila, deprimata si oboseste repede. Durerile de cap nu intarzaie sa apara, iar memoria este slabita. Din cauza reducerii nivelului hemoglobinei din sange, pielea devine uscata si rece. Sunt posibile tulburari ale ciclului menstrual.

De cele mai multe ori simptomele apar treptat si aproape imperceptibil. De aceea, deficitul de iod este denumit si carenta ascunsa. Daca exista deja anumite simptome, este necesara o consultatie la medic care, in fuctie de gravitatea situatiei, va va recomanda inceperea tratamentului.