Vezi cum lipsa somnului te îngrașă

(Last Updated On: December 5, 2016)

Știați că regimul alimentar și cel de somn sunt strâns legate între ele în ceea ce ține de circumferința taliei? Specialiștii vin cu o noutate revoluționară. Conform unui studiu recent, s-a
constatat că persoanele care duc un mod de viață supra încărcat, iar somnul este o parte prea scurtă din timpul unei zile, consumă cu o pătrime mai multe calorii decât norma normală pe zi, în acest caz activitatea ridicată nu contribuie la scăderea în greutate ci invers.

Noua cercetare a presupus analiza rezultatelor a 11 studii de specialitate pe aceasta tema, la care au participat un total de 172 de voluntari. Prin comparatie cu cei care se odihneau suficient, cei care sufereau de deprivare de somn au consumat, in medie, circa 385 de calorii in plus in fiecare zi, potrivit hotnews.ro.

15356116_350539808646896_347145563_n

Privarea de somn nu a avut un efect semnificat asupra numarului de calorii arse de catre participanti in fiecare zi, ceea ce inseamna ca surplusul de 385 de calorii zilnic s-a depozitat in organism.

De aceea persoanele care nu se odihneau indeajuns au avut un indice de grasime corporala mai mare si un aport de proteine mai mic decat cei care se odihneau corespunzator, ambele grupuri avand un nivel egal de carbohidrati.

“Principala cauza a obezitatii este un dezechilibru intre aportul de calorii consumate si numarul de calorii depozitate in organism in fiecare zi, iar studiul de fata a aratat ca privarea de somn poate contribui la acest dezechilibru,” a declarat autoarea studiului, Gerda Pot, cercetatoare in cadrul Institutului King’s College din Londra si Universitatii Vrije din Amsterdam.

In cazul in care privarea de somn are loc pe o perioada lunga de timp, surplusul zilnic de calorii cauzat de acest dezechilibru contribuie semnificativ la cresterea in greutate si, in mod implicit, la cresterea numarului de centimetri ce masoara circumferinta taliei.

“Durata de somn redusa este una dintre cele mai comune cauze de imbolnavire in societatea din zilele noastre, in care deprivarea de somn este din ce in ce mai des intalnita. Este necesar sa efectuam mai multe cercetari pentru a afla cum am putea preveni riscul de declansare a obezitatii prin intermediul unui program sanatos de odihna,” a mai adaugat cercetatoarea.