Cel mai sanatos peste? Vezi ce și cât pește e bine să mănânci:

(Last Updated On: April 23, 2018)

Cel mai sanatos peste? Pentru iubitorii de pește, astăzi avem câteva sfaturi absolut senzaționale care îți vor veni în ajutor atunci când mergi la cumpărături dar și atunci când vei dori să gătești ceva absolut delicios.

Peștele este unul dintre alimentele care neapărat va fi recomandat de către nutriționiști în curele de slăbire, datorită faptului că conține Omega 3, este bogat în vitamine, iod, zinc, cupru și fosfor.

Cel mai sanatos peste

În funcţie de specie, peştele conţine o cantitate mai mare sau mai mică de Omega 3 (acizi graşi consideraţi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului, în special pentru inimă şi circulaţie).

Speciile cu cel mai mare conţinut de Omega 3 (3 g la 100 g) sunt somonul, sardinele, macroul, heringul şi păstrăvul afumat.

Pe locul doi, cu 1,4 g la 100 g, se află anşoa, păstrăvul, dorada, calcanul, halibutul şi ştiuca.

Pe locul trei, cu 0,3 g la 100 g, sunt tonul (conservat), merluciul, codul, cambula, peştele sole (limba de mare). Peştele mai conţine fosfor, iod, zinc, cupru, seleniu, vitaminele A, D, E şi unele din grupa B. Aşadar, un cocktail benefic pentru sănătate, informează libertatea.ro.

Peştii de crescătorie pot avea un gust mai delicat şi o textură mai fadă decât cei sălbatici. Calitatea depinde mult de hrana administrată şi de apa din bazinele în care sunt ţinuţi. De multe ori, aceste bazine sunt mai vulnerabile la poluare.

Peştii crescuţi în apă dulce sunt mai uşor de monitorizat. De aceea, carnea acestora poate fi la fel de gustoasă ca a celor care trăiesc în mediul lor natural. Peştele sălbatic este adevăratul peşte, cu o textură şi un gust incomparabile.

Din păcate însă, adesea provine din zone poluate. Peştii prădători se hrănesc cu peşti contaminaţi şi astfel toxinele (în special PCB – bifenili policloruraţi – şi mercur) se acumulează în carnea lor. Consumându- i, ne facem rău.

Care au toxine, care au mercur

Bifenilii policloruraţi se găsesc mai ales în peştele gras – ţipar, plătică, crap, somn -, iar un conţinut crescut de mercur au mai ales prădătorii sălbatici: ton, rechin, peşte spadă. Peştii şi fructele de mare cu cel mai mic conţinut de mercur sunt anşoa, calamarii, calcanul, crabul, creveţii, eglefinul, heringul, langusta, limba de mare, macroul, păstrăvul, plătica, sardinele, scoica de râu, somnul, somonul şi stridiile.

Dacă alternezi, nu rişti nimic

Pentru a evita acumularea de toxine şi mercur în organism, este indicat să mănânci peşte de două ori pe săptămână, nu mai des, şi să combini peştele gras cu cel slab. Dacă mănânci peşte doar o dată pe săptămână, alege unul bogat în Omega 3 – somon, sardine, macrou, hering sau păstrăv afumat. Iar dacă vrei să variezi, poţi consuma două porţii cu un conţinut mediu de Omega 3: barbun, anşoa, păstrăv, doradă, ştiucă, halibut. Cele două porţii recomandate săptămânal ar trebui să însumeze maximum 480 g, susţin specialiştii.