De ce există și fumători cu plămâni perfect sănătoși?

(Last Updated On: March 14, 2017)

Mulți cred că, dacă un om fumează o perioadă lungă de timp, sănătatea lui este afectată cu atât mai mult plămânii acestuia. Misterios însă este că există fumători a căror plămâni sunt perfect sănătoși. O echipă de cercetători din Marea Britanie au realizat și un studiu în acest domeniu și au descoperit că ADN-ul unor persoane joacă un rol foarte important pentru sănătatea lor. Iată câteva rezultate impresionante.

Cercetătorii de la Medical Research Council spun că această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor noi medicamente, care ar putea să amelioreze funcţionarea plămânilor. Însă refuzul de a fuma reprezintă întotdeauna cea mai bună opţiune, au adăugat autorii studiului, potrivit digi24.ro.

Mulţi dintre fumători dezvoltă boli pulmonare, însă aceleaşi boli sunt dezvoltate şi de anumite persoane care nu au fumat niciodată. Pentru a descoperi motivele, savanţii au analizat în special cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică (COPD), o afecţiune care duce la tulburări respiratorii, tuse şi infecţii pulmonare repetate.

Comparând datele medicale ale fumătorilor, ale nefumătorilor, ale bolnavilor cu COPD şi ale voluntarilor sănătoşi, cercetătorii britanici au descoperit că anumite fragmente din ADN-ul uman reduc riscul de COPD. Aşadar, fumătorii cu „gene bune” au un risc mai mic de COPD decât aceia cu „gene proaste”.

Fumatul creşte şi riscul de boli cardiace şi cancer, însă aceste riscuri nu au fost luate în calcul în cadrul studiului prezentat la o reuniune organizată de European Respiratory Society şi publicat în revista Lancet Respiratory Medicine.