TEST! Care dintre imagini este diferită? Vezi cum stai cu atenția la detalii:

(Last Updated On: March 1, 2018)

Atenția la detalii ne poate ajuta în foarte multe cazuri. Aceasta scade mai ales la cei care muncesc în fața monitoarelor sau la cei crae se uită mult timp la televizor.

Prof. dr. Dănuţ Costin, şeful Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu“ Iaşi, pentru ziaruldeiasi.ro:
„Scăderea acuităţii vizuale, durerile de cap, ameţelile sunt probleme cu care se pot confrunta persoanele care lucrează ore în şir la calculator.

Se produc două fenomene: un fenomen de epuizare, dacă lucrezi mai mult timp în faţa ecranului, cu o luminozitate mai mare; al doilea fenomen este un „atac“ al radiaţiilor asupra celulelor receptoare. Aceste celule cu „con“ sunt protejate de un pigment.

Cu cât stăm mai mult în faţa calculatorului, fără pauze, acest pigment se consumă şi nu are timp să se refacă. Şi atunci celula este expusă radiaţiilor. Retina este o membrană nervoasă formată din mai multe straturi de celule, celule senzoriale sau receptorii vizuali (conuri şi bastonaşe). Celulele cu bastonaşe se află la periferie, iar celulele cu con se află în maculă. Aceste celule cu „con“ vor fi expuse în timp radiaţiilor. În final, mor şi vederea scade.

Ochelarii trebuie prevăzuţi cu un filtru antireflex. Nu e vorba de lentile heliomate, ci de lentile speciale antireflex. Chiar şi cei care nu poartă ochelari pot folosi cât lucrează la calculator ochelari fără dioptrii, dar cu lentile antireflexie.

De asemenea, corectarea viciilor de refracţie este un pas importnat în prevenţie. Majoritatea dintre noi avem vicii de refracţie (miopie, hipermetropie etc.). Dar pentru că tinerii lucrează cel mai adesea la calculator, ei pot compensa viciile de refracţie mici. Şi de aceea nu se adresează la timp oftalmologului.

Cum stai cu atenția la detalii?