Vezi ce este placa bacteriană și cum poate fi prevenită

(Last Updated On: April 13, 2017)

Igiena necorespunzătoare a dinților și curățarea neregulată a acestora, pot duce la deteriorarea dinților sau chiar pierderea lor. Placa bacteriană acumulată pe suprafața dinților este principala cauză a cariilor și a aparițiilor bolilor parodontale. Medicii ne avertizează că această placă bacteriană se formează în mod continuu și se acumulează în permanență pe dinți așa că, curățarea acesteia regulat la dentist este o necesitate.

Cum aflu dacă am placă bacteriană?
Toţi avem placă bacteriană – bacteriile se adună în permanenţă în cavitatea bucală. Acestea se hrănesc cu substanţe din alimentele pe care le consumăm şi cu salivă. Placa bacteriană favorizează formarea cariilor dentare, datorită acizilor care atacă dinţii după fiecare masă. Datorită atacurilor acide repetate, smalţul dentar poate fi disctrus şi se formează o cavitate. Placa bacteriană, dacă nu este îndepărtată, poate duce în urma iritarii gingiilor din jurul dinţilor la gingivită (înroşirea, inflamarea şi sângerarea gingiilor), parodontopatie şi pierderea dinţilor, potrivit colgate.ro.

Cum prevenim acumularea plăcii bacteriene?
Cu o îngrijire adecvată, placa bacteriană este uşor de prevenit. Nu neglijaţi:

Periajul complet cel puţin de două ori pe zi, pentru îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafaţa tuturor dinţilor
Folosirea zilnică a aţei dentare pentru îndepărtarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi de la joncţiunea mucogingivală interdentar, acolo unde nu ajunge periuţa de dinţi
Limitaţi consumul de alimente cu conţinut de zaharuri sau amidon, în special al gustarilor lipicioase
Mergeţi la medicul dentist pentru controalele dentare de rutină şi periaj profesional

Prin detartraj se îndepărtează placa bacteriană şi tartrul de pe coroana şi rădăcina dintelui.