„Laptele” vegetal versus laptele animal – Care este mai sănătos?

(Last Updated On: August 19, 2017)

Acest produs este practic primul aliment pe care la consumat pentru prima dată în viață fiecare
dintre noi, însă odată cu avansarea în vârstă unii renunță la el din diverse motive, fie din cauze de sănătate, fie din motive de dietă sau principii morale. Experții din domeniul nutriției fac dezvăluiri importante despre diferența conținutului de vitamine în laptele de vacă și cel vegetal. Aflați când și de care lapte este indicat să consumăm.

Un pahar de 200 de ml de lapte de vaca natural contine aproximativ 8 grame de proteine si aproape o treime din cantitatea de calciu recomandata zilnic. Laptele de vaca contine, de asemenea, nutrienti in mod natural, cum ar fi potasiu si vitamina B12 si este, de obicei, imbunatatatit cu vitaminele A si D, conform hotnews.ro.

Din punct de vedere al continutului nutritional, cele patru tipuri de băuturi, numite impropriu lapte, pe baza de plante (soia, caju, migdale si nuca de cocos) palesc prin comparatie cu laptele natural de vaca si, cu exceptia laptelui de soia, niciunul dintre aceste tipuri de lapte vegetal nu contin mai mult de un gram de proteine, in mod natural.

Bauturile din soia contin, cel mai adesea, la fel de multe proteine precum laptele de vaca, insa nu au acelasi continut de calciu, desi producatorii unor bauturi din soia adauga calciu in mod suplimentar acestor alimente.

Dintre cele patru tipuri de lapte vegetal, laptele din nuca de cocos este cel mai putin nutritiv, intrucat in nu contine in mod natural proteine, daca nu ii sunt suplimentar adaugate in compozitie, iar o cantitate foarte mica de calciu intra in compozitia acestuia.
In timp ce nucile intregi, migdalele si caju sunt bogate in proteine si calciu, aceste substante nutritive se pierd in timpul procesarii bauturilor vegetale.a

Pentru a fortifica profilul nutritiv al acestor bauturi, unii producatori adauga proteine din mazare sau orez, fosfat de calciu si vitamine tuturor bauturilor din plante.
Oamenii de stiinta dezbat problema daca aceste elemente nutritive adaugate sunt absorbite de catre organismul uman si utilizate in cel mai eficient mod, asa cum se intampla in cazul laptelui animal:

“Calciul este prezent in laptele de vaca in mod natural si poate fi mai bine absorbit de catre organism. Laptele de vaca contine lactoza si cazeina, care ajuta la cresterea absorbtiei de calciu, precum si la absorbtia vitaminei D din mediul inconjurator. Exista un soi de sinergie intre toate aceste substante nutritive, toate lucreaza impreuna,” a declarat Sina Gallo, profesor de nutritie in cadrul Universitatii George Mason din Virginia.

In plus, cantitatea de vitamina D variaza in cazul bauturilor din plante, iar un studiu realizat in 2014 pe 2.831 de copii sugereaza ca cei care consuma lapte vegetal au un nivel mai scazut de vitamina D in sange, prin comparatie cu aceia care consuma lapte de vaca.