Kilogramele în plus, un factor de risc în apariţia cancerului?

(Last Updated On: August 1, 2017)

Întotdeauna kilogramele în plus au fost o problemă pentru oameni. Pentru că se știe bine că din cauza kilogramelor în plus are de suferit întreg organism. Dacă de la început, câteva kilograme în plus nu ne afectează capacitatea de a ne deplasa, de a face un efort fizic, în timp toate aceste lucruri se resimt. Obezitatea este adesea asociată cu boli de inimă și accident vascular, iar, unii experți afirmă că este chiar și într-o strânsă legătură și cu riscul de cancer. Iată câteva dovezi în acest caz!

Este bine cunoscut faptul că obezitatea este asociată cu un risc crescut de diabet, boli de inimă şi accident vascular cerebral, dar noi dovezi aduse de cercetători sugerează că există o legătură strânsă şi între greutatea excesivă şi riscul de cancer. Este cazul unui studiu publicat recent în revista ştiinţifică The New England Journal of Medicine, care concluzionează că persoanele supraponderale sau obeze sunt mult mai expuse riscului de a dezvolta 13 tipuri de cancer, printre care cel mamar, de prostată şi cel colorectal, potrivit csid.ro.

Dezechilibrul de insulină şi estrogen, posibile cauze ale apariţiei cancerului la pacienţii obezi

Cu toate acestea, specialiştii nu pot incrimina doar obezitatea pentru riscul crescut de cancer, deoarece există mai mulţi factori ce pot favoriza apariţia acestei maladii, cum ar fi istoricul familial, mediul înconjurător şi stilul de viaţă.

De asemenea, savanţii nu au reuşit încă să identifice mecanismul precis prin care obezitatea ar putea declanşa apariţia cancerului, dar au o bănuială că de vină ar fi nivelul ridicat de insulină şi estrogen. Studii anterioare au arătat că şi un anumit tip de celule grase ar putea favoriza dezvoltarea tumorilor, din cauza inflamaţiilor pe care le provoacă în organism.

Însă cancerul nu este singurul risc la care te expui dacă ai o greutate peste limitele normale. Potrivit medicilor, obezitatea poate duce la o mai slabă acurateţe a testelor de imagistică medicală, deci la îngreunarea stabilirii unui diagnostic, la complicaţii şi recuperare greoaie în urma intervenţiilor chirurgicale, precum şi la un prognostic nefavorabil în privinţa eficienţei unui tratament oncologic.