Află riscurile pe care le ascunde purtarea pantofilor cu toc

(Last Updated On: September 12, 2017)

Puratrea pantofilor cu toc pe perioade îndelungate poate avea efecte puternice asupra formei picorului, averitzează specialiștii.

“De regulă, la unele femei, bolta anterioară a piciorului se poate prăbuşi şi devine, astfel, rotundă, ceea ce duce la o presiune crescută în timpul mersului pe capetele metatarsienelor. Această presiune duce la apariţia unor dureri, cunoscute sub numele de metatarsalgie.

Anumite studii relevă că purtarea pantofilor cu toc ar favoriza apariţia monturilor, dar nu este singurul factor determinant pentru acest lucru. În cazul platformelor, pot apărea, uneori, accidentările la nivelul gleznei, entorsele. Pantofii cei mai sănătoşi sunt cei în care ne simţim confortabil şi nu avem dureri la mers sau o nevoie lungă de adaptare”, precizează  medicul ortoped Vlad Predesc pentru Gândul.

Primul semn că dezvoltăm o afecţiune ar fi legat de apariţia constantă a unei stări de discomfort. De multe ori, se poate modifica modul în care călcăm, fapt observat prin felul în care se uzează talpa pantofului.

“Afecţiunile pot fi extrem de variate şi numeroase. “Aş aminti apariţa de monturi, situaţie cunoscută sub numele de hallux valgus, modificarea  poziţiei degetelor,(degete în ciocan). Cei care au avut multiple traumatisme în tinereţe pot fi afectaţi de artroză, de pierderea mobilităţii articulaţiilor piciorului şi de apariţia durerilor. În cazul bolilor reumatismale, cum ar fi poliartrita reumatoidă, apar modificări complexe la nivelul tuturor articulaţiilor piciorului . De regulă, acestă situaţie necesită o intervenţie chirurgicală’, mai spune medicul Vlad Predescu.

În general, cauzele pentru care ni se umflă picioarele pot fi nenumărate.  “Pot fi provocate de boli medicale grave, cum ar fi cele cardiace sau renale, de afecţiuni ceva mai simple, cum ar fi insuficienţa venoasă periferică şi apariţia varicelor. În cazul în care nu suferim de o boală anume, această condiţie poate apărea ca urmare a repausului prelungit, fie pe scaun, fie în picioare. În acest caz, edemul la nivelul gambelor poartă denumirea de edem de postură.

Motivul este legat de lipsa activităţii musculare la nivelul gambelor. Unul dintre factorii importanţi pentru circulaţia venoasă la nivelul picioarelor este pompa musculară. Aceasta, prin contracţii repetate, asigură întorcerea antigravitaţională a sângelui către inimă. Când stăm, musculatura nu se mai contractă şi nu mai pompează sângele, lucru care duce la o stagnare, o încetinire a circulţiei la nivelul gambelor, care se soldează cu o uşoară creştere de volum şi tensiune în respectiva zonă. Ideal ar fi să avem, pe de o parte, un tonus muscular adecvat, obţinut în urma exerciţiilor fizice , iar, pe de altă parte, să evităm să stăm nemişcaţi o perioadă lungă de timp”, mai spune Dr. Predescu.